I Kina poklekla: Brazilac postaje kineski reprezentativac

Ovim ustupkom kineske vlasti su željele da povećaju izglede reprezentaciji za plasman na završni turnir Svjetskog prvenstva na kojem su kineski fudbaleri igrali samo jednom, 2002. godine kad su domaćini bili Japan i Južna Koreja
1449 pregleda 0 komentar(a)
Elkeson
Elkeson

Tridesetogodišnji brazilski fudbaler Elkeson, koji već šest godina igra u kineskoj Super ligi, postaće reprezentativac Kine i debitovaće u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022.

Elkeson je u kinesku ligu stigao 2013. godine i tri godine zaredom predvodio Gvangžu do tri uzastopna naslova prvaka (2013. - 2015.) te dva trijumfa u azijskoj Ligi šampiona (2013. i 2015.). U prve dvije sezone bio je najbolji strijelac kineskog prvenstva.

Od 2016. je igrao u Šangaju i tamo je 2018. osvojio titulu, da bi se ove godine vratio u Gvangžu.

Nekadašnji trener ovog kluba, a sadašnji kineski selektor Marćelo Lipi uvrstio je Elkesona na spisak kandidata za kvalifikacione utakmice za SP 2022. u Kataru i na taj su način potvrđene glasine o tome kako je Brazilac dobio kinesko državljanstvo.

Ovim ustupkom kineske vlasti su željele da povećaju izglede reprezentaciji za plasman na završni turnir Svjetskog prvenstva na kojem su kineski fudbaleri igrali samo jednom, 2002. godine kad su domaćini bili Japan i Južna Koreja.

Kina je tada grupu završila sa tri poraza od Brazila, Turske i Kostarike i gol-razlikom 0:9.

Elkeson je prvi fudbaler koji će zaigrati za kinesku reprezentaciju, a da nema nikakve rodbinske veze sa Kinom.

Lipi je prije više dva mjeseca u prijateljskom duelu sa Filipinima isprobao Nika Jenarisa, igrača koji je rođen u Engleskoj, a majka mu je Kineskinja. Jenaris je tako postao prvi fudbaler koji je zaigrao za kinesku reprezentaciju, a da nije rođen u Kini.

U dvoboju protiv Filipina odigrao je 55 minuta, a nastupio je pod imenom Li Ke.

Kina će u drugoj fazi azijskih kvalifikacija za SP 2022. biti u grupi sa Sirijom, Filipinima, Maldivima i Guamom.

Bonus video: