Kad prestanem da igram biću slobodan čovjek: Slavni Njemac o drugoj strani fudbala

"Ogromna je razlika između početka karijere i kraja. Fudbal igraš iz ljubavi, a kasnije se sve pretvara u moranje, bez 'ali i ili'. Jednostavno moraš, nema opravdanja da ne možeš. Godinama od pritiska utakmica imam velike stomačne probleme, prije svakog meča pijem tablete protiv povraćanja...", kaže Mertesaker
5 komentar(a)
Per Mertezaker, Foto: Twitter
Per Mertezaker, Foto: Twitter
Ažurirano: 11.03.2018. 11:26h

Bio je šampion svijeta sa Njemačkom, odigrao 104 utakmice za reprezentaciju, od 2011. je u Arsenalu, ali Per Mertezaker jedva čeka kraj.

Njemački defanzivac (33) igra posljednju sezonu u karijeri, jer bukvalno ne može više.

"Tek kada odigram posljednju utakmicu - biću slobodan čovjek", rekao je Mertezaker.

O karijeri kakva je njegova maštaju mnogi, novac koji je zaradio je veliki, ali, kako kaže, dođe trenutak kada "ti je svega dosta".

"Ogromna je razlika između početka karijere i kraja. Fudbal igraš iz ljubavi, a kasnije se sve pretvara u moranje, bez 'ali i ili'. Jednostavno moraš, nema opravdanja da ne možeš. Godinama od pritiska utakmica imam velike stomačne probleme, prije svakog meča pijem tablete protiv povraćanja...", kaže Mertezaker.

Kao primjer nevjerovatnog pritiska navodi Svjetsko prvenstvo 2006. godine.

"Ispali smo od Italije u polufinalu, a očekivalo se da ćemo postati šampioni na našem terenu. Naravno da smo bili tužni, ali ja sam samo pomislio - 'dobro je, konačno je gotovo, nema više...".

Bivši fudbaler Verdera kaže da su igrači na neki način privilegovani, ali...

"Mi koji možemo dobro da živimo od našeg posla smo privilegovani sa te strane. Ali teško je i opisati šta se sve prolazi da bi došao do tog nivoa. Radost polako prelazi u napor, a kasnije u umor, nervozu... Tako je u mom slučaju. Meni se više ne igraju utakmice, radije sam na klupi ili na tribinama", kazao je Mertezaker, koji je ove sezone odigrao 11 mečeva za Arsenal.

Bonus video: