"ITALIJA NIJE KAO MNOGE EVROPSKE ZEMLJE"

Navijači Intera: Majmunski krici su neka vrsta poštovanja, a ne rasizam

Navijači Intera poslali su svom fudbaleru otvoreno pismo u kome su naveli da "Italijani nijesu rasisti"
3055 pregleda 4 komentar(a)
Lukaku, Foto: Reuters
Lukaku, Foto: Reuters

Navijači Intera saopštili su danas da majmunski krici koji su navijači Kaljarija uputili fudbaleru Intera Romeluu Lukakuu tokom prvenstvene utakmice "nijesu rasizam već neka vrsta poštovanja".

Lukaku je u nedjelju postigao pobjedonosni gol iz penala za Inter protiv Kaljarija, a protivnički navijači vrijeđali su ga oponašajući majmunske krike. Belgijski fudbaler je poslije toga pozvao svjetske fudbalske čelnike da pojačaju borbu protiv rasizma.

Navijači Intera poslali su svom fudbaleru otvoreno pismo u kome su naveli da "Italijani nijesu rasisti".

"Žao nam je što si mislio da je ono što se dogodilo u Kaljariju rasizam. Moraš da shvatiš da Italija nije kao mnoge evropske zemlje u kojima je rasizam pravi problem. Razumemo da je to moglo da ti izgleda kao rasizam, ali to nije tako. U Italiji koristimo neke 'načine' samo da bismo 'pomogli našem timu' i pokušavamo da unervozimo protivnike, ne zbog rasizma, nego da ih poremetimo", navodi se u pismu.

"Molimo te da stav italijanskih navijača shvatiš kao neku vrstu poštovanja zbog činjenice da se oni plaše tebe i golova koje bi mogao da postigneš protiv njihovih ekipa, a ne zato što te mrze ili su rasisti", piše na Fejsbuk stranici navijača Intera.

Poslije gola Lukaku je zastao i gledao u navijače iza gola koji su ga vrijeđali. Njegov saigrač Milan Škrinijar stavio je kažiprst preko usta i pokazao navijačima da prestanu.

Navijači Kaljarija su prošle godine na rasnoj osnovi vrijeđali tadašnjeg fudbalera Juventusa tamnoputog Mojzea Kina, a prije toga i Bleza Matuidija.

Čelnici Serije A nijesu kaznili Kaljari zbog rasizma navijača, uprkos tome što su priznali da je takvo ponašanje ponižavajuće.