Crna Gora - Mađarska: Za novi početak

Crna Gora - Mađarska (20.45)
3898 pregleda 0 komentar(a)
Faruk Hadžibegić i Marko Janković, Foto: Savo PRELEVIC
Faruk Hadžibegić i Marko Janković, Foto: Savo PRELEVIC

Fudbalska reprezentacija Crne Gore sastaje se večeras sa Mađarskom (20.45), u prijateljskom meču pod Goricom.

Mađarska je bila prvi rival “sokola” - 24. marta 2007. (2:1, pobjeda Crne Gore u istorijskoj utakmici), a 12 i po godina kasnije nacionalni tim je protiv iste selekcije na novom početku, sa novim selektorom i novim motivom.

- Svaki trener donese nešto novo - novu energiju, nove zahtjeve. Usvajamo ono što se traži od nas, selektor se polako upoznaje sa nama. Sve što je bilo do sada ne važi, moramo da se dokazujemo, što i radimo. Utisci su pozitivni, nadam se i da je selektor zadovoljan sa nama - kaže vezista Marko Janković.

Otkada je Uefa prošle godine ustanovila Ligu nacija, sve je manje ovakvih, klasičnih prijateljskih duela. Crna Gora igra prvi takav nakon 16 mjeseci, otkada je juna 2018. dočekala Sloveniju.

Okolnosti, međutim, diktiraju drugačije uslove - loša pozicija na tabeli u kvalifikacionoj grupi, klima oko reprezentacije, generalno pad povjerenja u nacionalni tim, ali i debi novog selektora, utiču na to da je rezultat protiv Mađara i te kako značajan, mnogo značajniji nego u “običnom” prijateljskom meču.

Zna to i Faruk Hadžibegić, kome bi pobjeda protiv Mađara bitno pomogla u misiji koje se prihvatio, u ciljevima koje je postavio.

Igrači su, kako kaže, svjesni situacije u kojoj se nalaze reprezentacija, gore od želje da se to promijeni...

- Znam da žele da se dokažu, želja je čak i prevelika, takva je situacija bila juče na treningu. Moramo i to da kanališemo, da budemo mirni, da ne stvaramo još veći pritisak. Nije poenta u tome da se dokažu novom selektoru. Mi moramo da držimo kult reprezentacije i da o tome ne diskutujemo. Kad postignemo kult, a ima prostora da se podigne, napravićemo iskorak. Imamo igrače, ali treba da ih sklopimo u okviru projekta. Rezultat - mi možemo da odigramo sjajno, a da ne pobijedimo, jer imamo i protivnika ispred sebe - kazao je Hadžibegić.

On je peti selektor koji će predvoditi crnogorski nacionalni fudbalski tim, nakon Zorana Filipovića, Zlatka Kranjčara, Branka Brnovića i Ljubiše Tumbakovića.

Nijedan od njih nije odveo Crnu Goru na veliko takmičenje, a pred 61-godišnjim stručnjakom iz Sarajeva je dugačak i, čini se, najteži put...

- Ne mislim da sam bolji od ostalih. Porazi i pobjede su sastavni dio igre, a mi moramo da promijenimo stranicu, a ne da razmišljamo zašto smo peti u kvalifikacionoj grupi. Mi smo tu da radimo najbolje što možemo, a ja sam najodgovornija osoba za to što uradimo - kazao je Hadžibegić.

Ne baš jednostavan debi za novog selektora, uz sve floskule kako je “rezultat u drugom planu”. Mađari su, naime, trenutno lideri kvalifikacione grupe u kojoj su svjetski viceprvaci, Hrvati, ali i Vels, Slovačka...

- Disciplinovani su, jaki u prekidima i sigurno će pokušati da iskoriste našu situaciju da nam naprave pritisak. Mi idemo na pobjedu, igramo kod kuće - poštovanje rivalu, ali igraćemo sa svim mogućnostima. I vjerujem da možemo da pobijedimo. Ali, uvijek i protiv svakoga moramo da igramo 100 posto. Ubijeđen sam u to da svaki igrač za nacionalni tim igra maksimalno, bez kalkulacija, ali ima prostora da se i to nadogradi - dodao je Hadžibegić.

Nema Stefana Savića, aktuelnog kapitena i lidera nacionalnog tima, uz duže odsustvog Stevana Jovetića - odmah problemi za novog selektora, slične vrste kao i kod prethodnika. Već za pet dana Crna Gora dočekuje Češku, u još značajnijoj utakmici, barem zbog toga što se radi o kvalifikacionom duelu.

Predstojeći duel sa Česima uticaće i na postavu sa kojom će “sokoli” krenuti na Mađare, jer Hadžibegić neke igrače želi da razigra, a neke i da sačuva...

- Žale se na povrede i Vešović i Bakić, ali vidjećemo kakvo je njihovo stanje. Gledaćemo da iskoristimo što više igrača, jer imamo i šest izmjena, ali - idemo maksimalno.

Kakvu Crnu Goru bi trebalo očekivati protiv Mađara, ofanzivnu ili...

- Imamo dva klasična špica, vidjećemo da li će igrati obojica, jer imamo meč sa Češkom - ostavio je Hadžibegić malu ogradu.

Meč Crna Gora - Mađarska počinje u 20.45, a sudi Makedonac Dimitar Mečkarovski.

Bonus video: