Tako je to kad premijer voli fudbal...

Fudbal i politika trenutno u Mađarskoj idu “ruku pod ruku”, a rezultat su grandiozni stadioni i povratak vjere u reprezentaciju, kaže novinar poznatog lista iz Budimpešte
3249 pregleda 0 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Spiegel
Viktor Orban, Foto: Spiegel

Aktulena mađaraska fudbalska stvarnost daleko je od nekadašnjih, slavnih vremena (srebra čuvene “lake konjice” na mundijalima 1938. i 1954, Puškaš, Kočiš, Božik i ostale legende), ali trenutno je na sceni novi fudbalski talas, predvođen ni manje ni više nego premijerom države - Viktorom Orbanom.

- Aktuelna vlada, na čelu sa Orbanom, mnogo novca investira u sport, a posebno u fudbal. Orban je čak i igrao fudbal u mlađim danima, na amaterskom nivou i veliki je ljubitelj najpopularnijeg sporta. Mnogo je investicija, naročito se ulaže u infastrukturu, puno je novca od TV prava - kaže za “Vijesti” novinar poznatog mađarskog lista, koji je želio da mu se ne otkriva ime, ne zato što ne smije da govori, već zato što mora da dobije dozvolu redakcije.

To može da potraje danima, a Mađarska uskoro ovdje neće biti aktulena, već Češka. Zato - nastavak mađarske fudbalske priče bez imena izvora...

- Čini mi se da nikada nije bilo više novca u mađarskom fudbalu nego što je sada slučaj. Gotovo svaki klub u Prvoj ligi je izgradio potpuno novi stadion. Ovdje ne govorim samo o najvećim, tradicionalnim mađarskim klubovima kao što su Ferencvaroš, Honved, MTK... - dodaje mađarski novinar.

Novoizgrađena “Grupama arena” u Budimpešti je aktuelni dom reprezentacije Mađarske, ali samo dok se ne završi rekonstrukcija čuvenog stadiona “NEP”, sadašnje arene “Ferenc Puškaš” u Budimpešti, koja će biti jedan od domaćina Eura 2020. Po nekim proračunima, skoro 400 miliona eura uloženo je u izgradnju novih stadiona širom Mađarske.

- Fudbaleri u Mađarskoj sada zarađuju dosta novca, ali postoji i druga strana - neki i nisu najsrećniji zbog toga, jer uvijek imate slojeve koji smatraju da treba ulagati u zdravstvo, obrazovanje i sl. Profesori i doktori zarađuju mnogo manje od fudbalera i mnogi smatraju da to nije fer - ističe on.

Bez obzira na ova, socijalna neslaganja, kada igra fudbalska reprezentacija - u Budimpešti je praznik...

- Liga i dalje nije na nekom visokom nivou, iako je Ferencvaroš obezbijedio plasman u grupnu fazu Lige Evrope, prošle godine je to uspjelo Videotonu. Ali, reprezentacija je 2016. godine igrala Evropsko prvenstvo nakon dugog niza godina, sada je prva u kvalifikacionoj grupi i pred svaku domaću utakmicu na ulicama i na stadionu je pravi festival. Svi su odjednom zaboravili na probleme, reprezentacija se mnogo voli. Tako je, kako ističe, kad politika i fudbal idu “ruku pod ruku”.

- Na primjer, predsjednik prvaka Mađarske, Ferencvaroša, trenutno je Gabor Kubatov, koji je inače potpredsjednik Fideša, Orbanove političke stranke. Još je sličnih veza, a fudbal prosperira - zaključio je mađarski novinar.

Crna Gora i Mađarska igraju večeras od 20 i 45 prijateljski meč na stadionu pod Goricom.

Bonus video: