Mladi na najtežem ispitu: Kako protiv moćne “furije”?

Crnogorska U21 reprezentacija gostuje Španiji u Kasteljonu (19.45), u 3. kolu kvalifikacija za EP
1193 pregleda 1 komentar(a)
Aduti Crne Gore: Nikola Krstović i Ilija Vukotić, Foto: Savo Prelević
Aduti Crne Gore: Nikola Krstović i Ilija Vukotić, Foto: Savo Prelević

Mlada fudbalska reprezentacija Crne Gore večeras je na najtežem mogućem ispitu, protiv aktuelnog prvaka Evrope i godinama jedne od najboljih selekcija u tom uzrastu - moćne Španije.

Meč na stadionu “Kastalja” u Kasteljonu počinje u 19.45, a jedini cilj čete Miodraga Vukotića jeste da se hrabro suprotstavi velikom favoritu, pruži dobar otpor i ostavi utisak ozbiljnog tima...

- Igramo protiv jedne od najjačih ekipa u Evropi, ali to ne znači da ćemo se unaprijed predati. Svjesni smo kvaliteta Španije, ali svjesni smo i svog kvaliteta, tako da se nadamo da možemo barem do boda na ovom teškom gostovanju - kaže kapiten crnogorske reprezentacije, mladi vezista Benfike Ilija Vukotić.

Crna Gora je prije četiri dana savladala Farska Ostrva u Nikšiću (3:0) i time samo donekle sanirala štetu nakon junskog poraza u Podgorici od Kazahstana.

“Crvena furija” je, s druge strane, odigrala samo jedan meč, i to u petak kada je u Astani slavila 1:0 protiv Kazahstana, golom iz penala napadača zagrebačkog Dinama Danija Olma.

- Mnogo nam je značila pobjeda protiv Farana, posebno nakon poraza od Kazahstana u prvom kolu. Dobro je što je pobjeda bila ubjedljiva, prije svega zbog samopouzdanja. Ta tri boda su nas i rasteretila uoči najtežeg gostovanja u kvalifikacijama - dodao je Vukotić.

Zna se i kako igraju Španci, i to godinama - kratkim pasovima i posjedom lopte “lome” rivale.

- Znamo dobro njihove adute, tehnički su veoma potkovani, ujedno i brzi, tako da moramo da im pariramo u tom segmentu. Igraju sa dosta kratkih pasova, dobro zauzimaju prostor na terenu i na sve to moramo da obratimo pažnju. Selektor i stručni štab su nam kroz analizu pokazali kako treba da se postavimo na terenu - objasnio je Vukotić.

Ima li Crna Gora odgovor?

- Probaćemo da igramo svoju igru. Bitno je da svi budemo na 100 odsto svojih mogućnosti, jedino takvim pristupom možemo da pariramo Španiji. Imamo određenih problema sa izostancima igrača, ali moramo da se navikavamo i na takve situacije - zaključio je Vukotić.

Meč u Kasteljonu, gradu i blizi Valensije, počinje u 19.45, a sudi Rus Aleksej Matjunjin.

Protivnik Crne Gore - fudbaleri Barselone, Betisa, Dinama...

Fudbaleri iz španske Primere, pa čak i najjačeg španskog kluba - Barselone, izaći će danas “na crtu” mladim crnogorskim reprezentativcima.

Na golu je, na primjer, Martin Fernandes, čuvar mreže Betisa, koji je branio za iz Sevilje prije 14 dana protiv Barselone, kada mu je Grizman dao dva gola u pobjedi Katalonaca 5:2.

Desni bek je Pedro Poro, fudbaler Valjadolida, koji je takođe prije 10 dana igrao svih 90 minuta u remiju protiv Real Madrida na “Santjago Bernabeu”. Štoperi su Hoze Amo i Kuenka, velike nade Sevilje i Barselone, a lijevi bek Kuku standardan je u odbrani Alaveša.

Desni vezni, Karles Alenja, još prije dvije godine je debitovao za prvi tim Barselone, i već je odigrao 21 meč, i postigao dva gola, u konkurenciji Mesija, Suaresa...

Centralni vezni, Oriol Buskets, član je holandskog Tventea, dok je lijevi vezni Oskar standardan u Leganesu, još jednom članu španske Primere.

Napad je, kao i obično, najjači dio španskog tima, a predvode ga fudbaler Barselone Karles Peres (nedavno dao gol Betisu) i veliki prospekt zagrebačkog Dinama Dani Olmo, jedan od najzaslužnijih za titulu prvaka Evrope prethodne generacije “crvene furije”. Selektor Španaca je Luis de la Fuente Kastiljo, 58-godišnjak, nekadašnji fudbaler Atletik Bilbaoa i Sevilje.

Bonus video: