Još jedna lekcija Češke naivnoj Crnoj Gori

Crna Gora još jednom ubjedljivo poražena od Češke (3:0) nedopustivim propustima u defanzivi, naročito kod odbrane od prekida. Kraj sna o Euru, ako je uopšte i postojao
11875 pregleda 27 komentar(a)
Kraj snova o Euru, ako su uopšte i postojali: Crnogorski fudbaleri, Foto: Savo Prelević
Kraj snova o Euru, ako su uopšte i postojali: Crnogorski fudbaleri, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.09.2019. 15:46h

Crna Gora je izgubila od Češke pod Goricom i definitivno ostala bez šansi da ostane u trci za 2. mjesto u grupi i plasman na Euro.

Iako realna šansa nije ni postojala, već je više bila plod snova i maštanja, očekivala se čvršća, zrelija, “namazanija” Crna Gora na Hadžibegićevom takmičarskom debiju.

Česi, kao ni tri mjeseca ranije u Olomucu (takođe 3:0), nisu pokazali karakteristike moćnog i nepobjedivog tima, ali su bili dovoljno dobri, dovoljno strpljivi, taktički obučeniji - da kazne velike defanzivne propuste crnogorskog tima, naročito kod odbrane prekida.

Dva meča sa Crnom Gorom Česi su dobili sa 6:0!

Dvadesetak minuta je naša selekcija bila opasna u prvom poluvremenu, prijetila, imala i dvije šanse, ali ni u jednom momentu podgoričkog duela nije bila dobra u napadu koliko je bila - ranjiva u defanzivi.

Tri preostala meča u grupi A, protiv Bugara kod kuće, Kosova i Engleske na strani, svešće se na očajnički pokušaj da se izbjegne posljednje mjesto u grupi. “Vrsta” kvalifikacija kakve Crna Gora još nije igrala...

FALILO ŠTOPERA, ALI JE MOGLA CRNA GORA DA POVEDE

Hadžibegić je opet iznenadio sa sastavom, baš kao na prijateljskom meču sa Mađarskom.

Ako se i očekivao prvi nastup Lagatora u startnoj postavi, zbog povreda štopera Savića i Simića, te nepozivanja Vujačića i Kopitovića, onda je malo ko pred meč “vidio” Hočka u prvoj jedanaestorici, pa čak i Boljevića... Na klupi su ostali Bećiraj, Janković, Šćekić, igrali sa zavidnom minutažom u ovom i prethodnom ciklusu...

Crnogorski selektor krenuo je na Čehe sa lakšom, bržom postavom, što je bio plan koji nije funkcionisao u prvih 20-ak minuta.

Pod imperativom pobjede, nakon poraza u Prištini, gosti su izašli visoko na našu polovinu, napravili pritisak, Crna Gora nije mogla da se oslobodi.

Iako Česi nisu imali velikih prilika, panika je vladala u našem šesnatesrecu svaki put kada bi se protivnik približio golu, Šik i Darida, fudbaleri iz Bundeslige (Lajpcig, Herta) dva puta su izblokirani u ozbiljnim situacijama...

Trebalo je da Crna Gora izađe sa svoje polovine - da se oslobodi stega, neki igrači i očigledne treme - pa da pokaže da može da bude i vrlo opasna.

Sjajan udarac Hočka sa ivice šesnaesterca, nakon ubacivanja Marušića, te maestralna odbrana golmana Češke Vaclika, bio je poziv za buđenje - i fudbalerima, i - zvanično - 5.951 navijača na stadionu, među kojima je bilo oko 400 Čeha.

Kao što je u prvih 20 minuta mogla da primi, Crna Gora je u drugih 20 minuta mogla da postigne gol - ređale su se šanse i opasni napadi, Mugoša je sam sebi asistirao i šutirao u Vaclika, sjajan solo-prodor Radunovića završio se blokom češkog štopera, baš kao i šut Boljevića...

Iako se Crna Gora oslobodila, a Češka nije bila tako nadmoćna kao na startu, crnogorska odbrana i dalje je ostala labilna... Vezista Souček dva puta je sam kao duh ostajao u šesnaestercu nakon kornera, oba puta nije bio precizan...

Poluvrijeme za zaključeno najvećom šansom za Čehe, silovitim šutem Darire u prečku Petkovićevog gola...

SOUČEK I TREĆI PUT OSTAO SAM...

Ranjivost naše odbrane, naročito kod branjenja prekida, prenijela se i na drugo poluvrijeme. Nevjerovatno, ali je Souček i treći put ostao sam u šesnaestercu, nakon centaršuta Jankta - vezista praške Slavije ovoga puta nije bio sentimentalan kao u prvom poluvremenu, sjajnim skokom i udarcem glavom prihvatio je poklon i probio Petkovića.

Primljeni gol užasno je loše djelovao na naš tim, a Hadžibegićeva koncepcija prijetila je da se raspadne kada su Česi, samo četiri minuta kasnije, dali i drugi gol - opet nakon prekida, lopta je preletjela sve fudbalere, Masopust je imao vremena da je primi i sa 13-14 metara iskosa sa desne strane pošalje u sam ugao Petkovićevog gola...

Sve je bilo gotovo, šokirana Crna Gora do kraja je stigla jedva dva puta da zaprijeti - ni u četvrtom meču do sada, “sokoli” Česima nisu dali gol.

Čak su i primili još jedan - Darida je iz penala pogodio za ubjedljiv trijumf “knedlički”.

CRNA GORA - ČEŠKA 0:3

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 5.951. Sudija: Ali Palabijik (Turska). Strijelci: Saouček u 54, Masopust u 58. i Darida (penal) u 90+4. minutu. Žuti kartoni: Radunović, Marušić (Crna Gora), Jankto, Souček (Češka).

Crna Gora: Petković - Marušić, Lagator, Tomašević, Radunović (73. Bećiraj) - Vukčević (48. Bakić), Hočko - Boljević, Kosović (73. Savićević), Vešović - Mugoša.

Češka: Vaclik - Koufal, Čelustka, Suhi (46. Brabec), Boril - Darida, Suček - Masopust (76. Kopic), Kral, Jankto - Šik (90+2. Krmenčik).

Bonus video: