Najveći engleski derbi: Brodski kanal, muzika i fudbal

Rivalstvo Mančestera i Liverpula nije samo fudbalsko, a BBC tvrdi da je počelo još 1894, kada je između dva grada prokopan brodski kanal u dužini od 58 kilometara
314 pregleda 0 komentar(a)
Klop i Murinjo, Foto: Reuters
Klop i Murinjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.03.2018. 09:15h

Posljednju titulu prvaka Engleske Liverpul je osvojio prije skoro 30 godina.

Mančester junajted, s druge strane, preživljava post-Fergusonov „sindrom” i još traži sebe od odlaska legendarnog trenera, 2013.

Primat u Engleskoj u međuvremenu su preuzeli klubovi koji počivaju na arapskom i ruskom kapitalu - Mančester siti i Čelsi.

Oni su osvojili (osvojiće, jer je Siti na korak od trona) četiri, od posljednjih pet titula Premijer lige. Samo je senzacionalni uspjeh Lestera 2015. poremetio njihovu dominaciju.

Ipak, kada igraju Mančester junajted i Liverpul, to je za Engleze, osjetljive na istoriju i tradiciju - najveći britanski derbi.

Tako je bilo prije 100 godina, tako je i sada, tako će vjerovatno biti i u narednih 50.

"Naravno da je ovo najveći meč koji Engleska ima - sastaju se dva najuspješnija kluba koja se pri tome ne vole baš mnogo", kazao je Škot Grejem Sunes, nekadašnji fudbaler i trener Liverpula.

„Zašto je ovo rivalstvo tako duboko”, naziv je teme koju je obradio BBC, navodeći da je sve počelo 1894, kada je iskopan brodski kanal između Mančestera i Liverpula, dugačak 58 kilometara.

Osim što je najveće, rivalstvo „redsa” i „crvenih đavola” najstarije je u Britaniji.

Liverpul je prvi krunisani šampion Engleske (1901. godine), ali Mančester junajted ima više titula - 20, naspram 18.

Mančester junajted je prvi engleski klub koji je osvojio Kup šampiona (1968), ali Liverpul ima više najsjajnijih evropskih trofeja - pet, naspram tri.

„Rivalstvo Mančestera i Liverpula nije samo fudbalsko. Dva grada su se nekada nadmetala i na muzičkoj sceni, a slavio je Liverpul, zahvaljujući Bitlsima”, navodi BBC.

Dva trofejna kluba najžešće su se ukrstila 2011. godine. Fergusonov Junajted je tada pretekao rivala po broju titula prvaka Engleske, pa „redsi”, koji su nekada bili neprikosnoveni, sada zaostaju (20:18).

Ostali su, međutim, daleko - Arsenal ima 13, Everton devet, Aston Vila sedam, Sanderlend i Čelsi po šest, a tek onda dolazi Mančester siti, koji sa četiri titule dijeli mjesto sa Njukaslom i Šeflid vensdijem.

Eto zašto se Englezi ponose kada igraju Mančester junajted i Liverpul, kao što je slučaj danas (13.30).

"Ovo je najveća utakmica koju možete da zamislite", kazao je Jirgen Klop, trener Liverpula.

Biće to sudar i različitih stilova igre - Klopovom Liverpulu pripisuju da igra napadački, a Murinjovom Junajtedu da forsira defanzivni fudbal.

"Nemam problem sa tim", kazao je Klop, čiji tim nije uspio da probije defanzivnog rivala, u septembarskom duelu na „Enfild roudu” (0:0).

"Znam kakva je situacija u ovom trenutku, ljudi kažu da oni igraju određeni tip fudbala i da mi igramo određeni tip fudbala. Ali, sve se na kraju svodi u želji za pobjeđivanjem. Postoje različiti načini da dobijete jedan fudbalski meč, a Junajtedov način igre je specifičan. To je sve", izjavio je Klop,

Obračun na „Old trafordu” ima i jak takmičarski motiv, doduše ne šampionski - i Junajted i Liverpul bore se za drugu poziciju, za „prvog do Mančester sitija”, ali i za plasman u Ligu šampiona.

Razdvajaju ih dva boda - Junajted ima 62, a Liverpul 60 bodova.

U najavi meča, Murinjo je imao poruku za analitičare, nekadašnje trenere, prije svih Sunesa i Gerija Nevila, koji ne prestaju da kritikuju način igre Mančester junajteda.

"Oni imaju svoje mišljenje, ali sa njim nisu mogli da riješe vlastite probleme dok su bili menadžeri. Dakle, oni daju mišljenje kao da imaju rješenje za sve - ali u stvarnosti nije baš tako. Nekada čitam šta napišu, nekada ne. Nekada slušam analize na televiziji, nekada ne. Iskreno, ove nedjelje sam više uživao gledajući mečeve Lige šampiona i Lige Evrope i bio sam usredsređen pripremajući svoj tim za važnu utakmicu", kazao je Murinjo.

Bonus video: