Mijač vodi FK Budućnost

Biznismen koji je rođen u Podgorici, a odrastao je i živi u Švedskoj, gdje je razvio biznis, uskoro bi trebalo da proširi svoje poslovanje i na fudbal
12538 pregleda 5 komentar(a)
Veselin Mijač
Veselin Mijač

Švedski biznismen crnogorskog porijekla, Veselin Mijač, trebalo bi do kraja septembra da preuzme rukovođenje Fudbalskim klubom Budućnost na osnovu partnerskog ugovora sa Glavnim gradom, saznaju "Vijesti".

Razgovori na tu temu su već obavljeni, uskoro bi trebalo da se preciziraju i detalji.

Podgorički klub je već skoro dva mjeseca bez predsjednika i Upravnog odbora, nakon što se vlasnik preduzeća "Normal Company" Žarko Burić povukao sa te funkcije 1. avgusta, dvije i po godine prije isteka mandata.

Mijač već decenijama živi i radi u Švedskoj, gdje je razvio biznis, a posljednjih godina je počeo da ulaže i u Crnu Goru.

Vlasnik je švedske kompanije "Savana", ali i podgoričkog hotela "Ramada", šoping centra "Mall of Montenegro", kao i zgrade "Europointa" u Podgorici.

Pažnju crnogorske javnosti privukao je prije nekoliko sedmica, kada je donirao 180.000 eura za obnovu Osnovne škole "Milorad Musa Burzan" u Podgorici, koju je nekada pohađao. Dobitnik je ovogodišnje nagrade Uprave za dijasporu za unapređenje privrednog partnerstva, a nedavno je izabran za predsjednika prvog Udruženja Crnogoraca u Švedskoj “Sloga”, koje je osnovano na njegovu inicijativu

Ranije ove godine, Mijač je kupio i veliki zemljišni kompleks od 6,5 hiljada kvadrata u Reževićima, na samoj obali mora, pa se pretpostavlja da će početi i da ulaže u turizam.

Preuzimanjem Fudbalskog kluba Budućnost poslove će proširiti i na fudbal.

Očekuje se da će Mijač imenovati svoje ljude u Bordu direktora kluba, po sličnom modelu po kojem je klub vodila prethodna uprava.

Glavni grad Podgorica je u vlasništvu 99,8 odsto akcija FK Budućnost.

Budućnost je već skoro dva mjeseca bez predsjednika i Upravnog odbora, nakon što se vlasnik preduzeća “Normal Company” Žarko Burić povukao sa te funkcije 1. avgusta, dvije i po godine prije isteka mandata

Na osnovu prethodnog ugovora o sponzorstvu, Glavni grad je bio u obavezi da godišnje obezbijedi novčana sredstva u iznosu od 400.000 eura, dok je Burićeva firma "Normal Company" pokrivala ostatak do ukupne sume budžeta, koja je iznosila najmanje 830.000 eura po sezoni.

Ugovor je počeo da teče 1. januara 2017. i trebalo je da traje pet godina, ali je prekinut 1. avgusta 2019 - otprilike na polovini.

Budućnost želi da povrati primat na domaćoj sceni, koji je u prethodne dvije sezone preuzela Sutjeska. Podgorički klub je osvojio svega pet trofeja, od mogućih 26 u samostalnoj Crnoj Gori i pretpostavlja se da će poboljšanje ovog, blago rečeno očajnog bilansa, s obzirom na renome kluba, biti prioritet nove uprave.

Bonus video: