Ko su prve zvijezde otvaranja Lige šampiona: Nestašni Nigerijac i norveški tinejdžer

Olajnika je bio anonimac, a Haland, napadač Salcburga, baš i ne
1388 pregleda 0 komentar(a)
Olajnika, Foto: ALESSANDRO GAROFALO
Olajnika, Foto: ALESSANDRO GAROFALO

Piter Olajnika i Erling Haland - centralne su figure prvog dana Lige šampiona, sezona 2019/20.

Olajnika (24) je Nigerijac, napadač Slavije, strijelac gola na "Meaci", protiv Intera, na debiju u Ligi šampiona, kojim je svom timu donio senzacionalni bod (1:1).

Njegov fudbalski put je neobičan. Vodio ga je preko Albanije i kluba Bilis, koji je napustio 2013. godine, svojevoljno, iako je imao ugovor. Navodno, nije mu se svidjela atmosfera u klubu.

Kako nije mogao da pređe u drugi klub, otišao je na Sjeverni Kipar, koji nije prepoznat kao član FIFA i koji ima nezvaničnu ligu. Tamo je igrao za klub Jenikami.

Ponovo je dobio poziv iz Albanije, iz Kukešija i Skenderbega, ali je potpisao za oba kluba - kažnjen je četiri mjeseca zabrane igranje.

Poslije isteka kazne, odlučio se za Skenderbeg i bio dio tima koji je kažnjen desetogodišnjom suspenzijom iz Uefinih takmičenja, zbog namještanja mečeva.

Iz Skenderbega je prešao u belgijski Varegem, pa u Duklu iz Praga, a od prošle godine je u Slaviji.

I sada se predstavio na najvećoj sceni.

Olajnika je bio anonimac, a Haland, napadač Salcburga, baš i ne.

Riječ je o mladom Norvežaninu, koji je pažnju svjetske javnosti stekao nakon što je postigao devet golova za nacionalni tim na omladinskom prvenstvu svijeta, u pobjedi nad Hondurasom 12:0.

Haland je ovog ljeta iz Moldea došao u Salcburg za pet miliona eura, već je postigao 11 golova u prvenstvu Austrije, a sinoć je u duelu sa Genkom postao prvi tinejdžer sa het-trikom u Ligi šampiona.

Vrijednost na tržištu 19-godišnjeg golgetera je već dostigla 15 miliona eura, procjenjuje se da će do kraja sezone porasti i na 30...

Bonus video: