SERIJA A 4. KOLO

Derbi giganata obilježiće fudbalski dan: Milan i Inter van prave forme

Inter je favorit, pošto su izabranici Antonija Kontea jedina ekipa Serije A koja je slavila u sva tri uvodna kola u ovoj sezoni
1630 pregleda 1 komentar(a)
Ključ pobjede u derbiju biće prevlast na sredini terena, Foto: BETA/AP
Ključ pobjede u derbiju biće prevlast na sredini terena, Foto: BETA/AP

Evropski i italijanski giganti, dva najveća i najtrofejnija kluba iz jednog evropskog grada, obilježiće fudbalski dan na Starom kontinentu.

Milan je na “San Siru” domaćin Interu u derbiju “Dela Madonina”, u godini u kojoj oba kluba žele da napokon prekinu dominaciju Juventusa i vrate se na staze velikih uspjeha. 

Utakmica na milanskom hramu fudbala, u 4. kolu Serije A, igra se večeras u 20.45 sati.

Inter je favorit, pošto su izabranici Antonija Kontea jedina ekipa Serije A koja je slavila u sva tri uvodna kola u ovoj sezoni. 

Milan je, sa druge starne, nakon minimalnog poraza od Udinezea na startu, vezao dvije minimalne pobjede i novom bi se bodovno izjednačio sa gradskim rivalom.

A Inter, uprskos sjajnom startu u Seriji A, nije neranjiv. 

Pokazala je to praška Slavija, baš na “San Siru” u utorak veče, kada je u nadoknadi ispustila pobjedu na startu Lige šampiona. Slavija je čak bila bolji rival, što je priznao i Konte. 

No, Milan ima previše problema nakon godina neuspjeha, a novi trener Marko Đampaolo još nije dao pravu šansu pojačanjima iz ljetnjeg prelaznog roka.

Alberto Zakeroni, bivši trener oba milanska velikana smatra da će obje ekipe težiti da osvoje sredinu terena u derbiju.

- Ako su mjerilo rezultati, onda Inter ima prednost. Ipak, svi italijanski velikani, uključujući Juventus, daleko su od optimalne forme na startu ove sezone. Rekao bih da Đampaolo još traži put kako da svoje ideje prenese ekipi. To, inače, nije neuobičajeno na startu sezone, ali je nedoumica u Milanu izgleda i previše. Ekipa u svom dejstvu ne radi ništa kako bi olakšala napadačima. Najbitnije je saigraču omogućiti šut u gol, a sa tim Milan zasada ima previše problema - smatra Zakeroni.

Po njemu Inter će u proslavi jubileja - 93 godine od prvog derbija “Dela Madonina” - biti favorit protiv Milana. “Nerazuri” su i slavili u tom prvom derbiju na “San Siru”, u prijateljskom odmjeravanju snaga sa 6:3.

- Inter je kompaktan i čvrst na sredini terena, a to će i Milanu biti potrebrno. Zato smatram da Đampaolo neće eksperimentisati, već će se osloniti na stare snage - igrače koji znaju šta znači igrati za Milan. No, trener je svaki dan sa igračima i ako osjeti da mu je potrebno, onda će dati šansu i nekom od novih igrača. Razliku bi mogao da napravi individiaualni kvalitet, a mene posebno kopka da li će Inter napasti sa jednim ili dva napadača. U svakom slučaju sam siguran da će obojici trenera biti cilj da ne izgube borbu na sredini terena - zaključio je Zakeroni.

Bilo kako bilo, derbi “Dela Madonina” igra se na “San Siru” puni vijek.

Oba milanska giganta predstavila su gradskim vlastima Milana projekat novog stadiona i sve i da dobiju saglasnost, na novom stadionu neće igrati prije 2026. godine. 

Prvi gradski derbi “San Siro” je ugostio 19. septembra 1926.