UPOZORENJE

Predsjednik FIFA zahtjeva da se Italija konačno izbori sa rasizmom

Rasizam u italijanskom fudbalu nije novost. Mario Baloteli je godinama trpio rasističke napade i uvrede kao što su natpisi "Ne postoje crni Italijani"
747 pregleda 0 komentar(a)
Infantino, Foto: AP
Infantino, Foto: AP

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino pozvao je italijanske fudbalske vlasti da hitno riješe rasističke ispade na stadionima jer je rasizam u italijanskom fudbalu postao ozbiljan problem.

"Pitanje rasizma u Italiji nije se popravilo i predstavlja ozbiljan problem," kazao je predsjednik FIFA za Rai 2.

Infantino se oglasio nakon posljednjeg incidenta koji se dogodio u nedjelju za vrijeme utakmice između Atalante i Fiorentine (2:2). Utakmica je u prvom poluvremenu nakratko prekinuta nakon što su navijači Atalante na rasnoj osnovi vrijeđali igrača Fiorentine Brazilca Dalberta.

Sudija Danijele Orsato je prvo zatražio da se navijači opomenu preko razglasa, a potom je nakratko i prekinuo susret.

"Protiv rasizma se bori edukacijom, osudom i razgovorima. Rasizam ne smije postojati u društvu niti u fudbalu. U Italiji situacija nije napredovala i zaista je ozbiljno. Morate otkriti odgovorne i izbaciti ih sa stadiona," naglasio je Infantino dodavši: "Potrebne su kazne, kao u Engleskoj. Moramo se boriti protiv njih, sve dok ne prestanu", naveo je Infantini.o

Slični incidenti ove sezone su zabilježeni i na utakmicama u Veroni i Kaljariju.

Rasizam u italijanskom fudbalu nije novost. Mario Baloteli je godinama trpio rasističke napade i uvrede kao što su natpisi "Ne postoje crni Italijani".

"Vrijeme je da Italija postane otvorenijeg uma poput ostalih država, kao što su na primjer Engleska i Francuska. Vrijeme je da se Italija probudi," nedavno je kazao Baloteli koji ove sezone nosi dres Breše.

Lani je velikih problema imao štoper Napolija Kalidu Kulibali koji je u derbiju protiv Intera na San Siru isključen nakon što je sarkastično aplaudirao sudiji Paolu Macoleniju koji nije reagovao na uvrede sa tribina. Napolijev trener Karlo Anćelotti čak je tri puta tražio da se utakmice prekine...

"Italija je prekrasna zemlja, ali ovo moramo prekinuti. Ako neće oni, mi ćemo. Prekinućemo utakmicu i odšetati sa terena," rekao je tada Anćeloti.

Preporučujemo za Vas