Šarkić zablistao u dresu Bartona: Slijedi lov na "lisice"

Utakmica protiv Bornmuta - šestoplasirane ekipe Premijer lige, bila je tek druga u kojoj je Šarkić odigrao svih 90 minuta
1180 pregleda 0 komentar(a)
Šarkić je prvi gol na Ostrvu postigao protiv favorizovanog Bornmuta, Foto: Reuters
Šarkić je prvi gol na Ostrvu postigao protiv favorizovanog Bornmuta, Foto: Reuters

Senzacionalnom eliminacijom premijerligaša Bornmuta i plasmanom u osminu finala Liga kupa Engleske, trećeligaš Barton je dospio u žižu engleske javnosti.

I ne samo sportske, jer se utakmica prekidala čak tri puta zbog nestanka električne energije - slike sa stadiona "Pireli" obišle su Ostrvo.

Nestanak struje na atadionu "Pireli"
Nestanak struje na atadionu "Pireli"(Foto: Reuters)

Zato i crnogorski napadač Oliver Šarkić nije mogao da izabere bolji trenutak za utakmicu karijere, koju je krunisao golom i asistencijom za naslov igrača meča sa ocjenom 8,5.

Utakmica protiv Bornmuta - šestoplasirane ekipe Premijer lige, bila je tek druga u kojoj je Šarkić odigrao svih 90 minuta.

- Ne znam tačno koliko se igralo, a mislim da to na terenu niko i nije znao. Nakon drugog prekida, sudija je naglasio da ako opet nestane struja neće nastavljati utakmicu, pa smo mi u svlačionici već skidali opremu kada nam je rečeno da se meč, ipak, nastavlja. I dobro je što je bilo tako, upisao sam još asistenciju i svi smo nevjerovatno srećni u klubu. I to ne samo zbog podatka da smo dobili Bornmut, već zato što smo ih dobili na njihov način, sa loptom na zemlji, nadigravanjem, ubacivanjem između linija tima. U trećoj ligi ekipe uglavnom igraju dugim loptama, a mi smo pokazali da i u tehničkom i taktičkom dijelu ne zaostajemo. To je važno zbog samopouzdanja i ambicija da se klub opet plasira u Čempionšip - priča za "Vijesti" Oliver Šarkić.

Ni prestižni britanski mediji nisu ostali imuni na volej kojim je u 14. minutu Šarkić najavio iznenađenje, pa su hvalospjevima opisali igru 22-godišnjeg crnogorskog napadača, naglasivši da je to njegov prvijenac na Ostrvu i da je prošao sve mlađe reprezentativne selekcije Crne Gore.

- Jako mi mnogo znači taj gol, a vidim da su se obradovali i svi u ekipi. Trener Najdžel Klaf mi je čestitao i rekao da je jako srećan zbog mene, jer sam ionako previše radio za ekipu od dolaska u Barton Albion - hvali Šarkić sina legendarnog trenera Notingem Foresta Brajana Klafa.

- Atmosfera u ekipi je nevjerovatna, i takvo zajedništvo do sada nisam imao prilike da osjetim ni u jednom klubu. To je umnogome i zasluga trenera, Najdžel je sjajan stručnjak koji ima neuporedivo bolje ponude, ali voli da radi u Bartonu. Sa druge strane, od najmlađeg do najiskusnijeg igrača, svako ima pravo da iznese mišljenje, i osim kada smo na terenu sav rad protiče u šali i nevjerovatno pozitivnoj atmosefri. Trener zna da osjeti i kada je nekom od igrača potreban odmor i imao sam sreću, pošto sam sezonu počeo bez priprema i tek sad nakon šest sedmica i 11 utakmica mogu da kažem da sam spreman za 90 minuta.

Šarkić je karijeru počeo u Anderlehtu, odakle ga je kao velikog talenta preuzela Benfika, a onda su krenule pozajmice do transfera u Lids, u kojem nije dobio pravu šansu.

- Za Benfiku mogu da kažem da je to veliko iskustvo, klub u kojem moraš mentalno da ojačaš. To je ogroman sistem podređen afirmaciji talentovanoh igrača od čijih transfera “orlovi” basnoslovno zarađuju. Sjajno sam startovao, ali čim jednu utakmicu odigraš slabo, na tvoje mjesto upadaju skupo plaćena pojačanja. Na moju poziciju dovedeni su Urugvajac Rodriges, Luka Jović i Ivan Šaponjić. Tu moraš da naučiš da budeš strpljiv. Samo je Bernardo Silva bio nedodirljiv i o njemu se stalno pričalo, iako je otišao baš kada sam ja stigao u Benfiku B. U Lidsu sam potom uspio da se probijem u prvi tim, ali povreda zgloba me je odvojila od terena pola godine i više nisam dobio šansu. Pozajmica u špansku Barakaldu je bilo neprijatno iskustvo, jer klub nije imao ambicije, a ni ja priliku da napredujem. Imao sam još godinu ugovora u Lidsu, ali ne i mogućnost da radim sa ekipom pa sam odlučio da idem. Nakon 50 minuta pripremne utakmice Najdžel Klaf mi je ponudio saradnju u Bartonu, u kojem ću, sa velikim zadovoljstvom, odigrati ovu sezonu. Krenulo je sjajno, a sad nam slijedi i meč osmine finala Liga kupa protiv Lestera, što će biti još jedna velika prilika da pokažem koliko zaista mogu. Lester je treći u Premijer ligi, ali ako odigramo kao protiv Bornmuta, imamo šansi. Jedva čekam taj meč i zbog duela sa Jurijem Tilemansom, sa kojim me veže osam godina drugarstva iz perioda dok smo igrali u Anderlehtu - zaključio je Šarkić.

Meč sa "lisicama" igra se 29. oktobra, takođe na stadionu "Pireli".

I brat Matija imao je sjajnu noć na golu: Reprezentacija je naš san

Dok je Oliver Šarkić protiv Bormnuta igrao utakmicu karijere, sjevernije na Ostrvu, u škotskom Livingstonu, njegov brat blizanac - golman Matija, bio je sjajan na golu u porazu od Glazgov Rendžersa 1:0.

- Gledao sam snimak, Matija je činio čuda na golu, ali nije imao šanse kod pogotka jer je njegov štoper skrenuo loptu. Drago mi je da i on ulazi u formu, jer samo tako možemo da ispunimo san i zaigramo za A selekciju Crne Gore. Radimo vrijedno i nadam se da će nam se posrećiti da dočekamo i te trenutke. Igrali smo za sve mlađe reprezentativne selekcije, a nastup za seniore bio bi vrhunac - rekao je Oliver Šarkić.

Njegov brat Matija je takođe ponikao u Anderlehtu, 2015. prešao je u Aston Vilu, a gol škotskog Livingstona brani kao pozajmljen igrač.

Bonus video: