Dao gol Mančesteru, pa se vratio u školu: Fudbal nije garancija, želim da imam rezervni plan

"Fudbal nije garancija. Nikada ne znate šta će se dogoditi. Možete da postanete najbolji na svijetu, ali stvari ne moraju da krenu u tom pravcu. Ja neću zapostaviti školu, jer želim da imam rezervni plan.
3834 pregleda 0 komentar(a)
Hvala na podršci, vraćam se u školu: Mateson nakon meča na Old trafordu, Foto: Richard Sellers
Hvala na podršci, vraćam se u školu: Mateson nakon meča na Old trafordu, Foto: Richard Sellers
Ažurirano: 27.09.2019. 15:41h

Prije samo mjesec, 16-godišnji Luk Mateson je polagao malu maturu.

U srijedu veče, defanzivac Ročdejla je postigao gol protiv Mančester junajteda na “Old trafordu” u meču Liga kupa. On i njegovi saigrači na kraju nisu imali sreće, malo je nedostajalo da naprave senzaciju decenije - mančesterski gigant je, naime, savladao trećeligaša tek nakon izvođenja penala.

Svejedno, bila je to nezaboravna noć za tinejdžera, ali slavlje nije trajalo dugo - jutro nakon meča, naime, Luk Mateson je morao da se vrati u školu, kako bi polagao test iz psihologije.

- Raspalio sam po lopti, ona je pogodila vrh mreže, a moje tijelo je osjetilo takvo olakšanje, da to još nisam doživio - opisao je Mateson izjednačujući gol u 76. minutu, pred 58.313 gledalaca na “Old trafordu”.

- Napravio sam sprint do navijača Ročdejla, i klizio na koljenima. Mislio sam da idem nizbrdo. Bio je to poseban trenutak.

Luk je tog dana morao da odsustvuje iz škole, kako bi igrao protiv trostrukog prvaka Evrope i 20-strukog šampiona Engleske.

- Da krajem avgusta moji saigrači nisu eliminisali Karlajl, ja bih u srijedu bio na časovima. Ali nadoknadiću propušteno u školi. Jedva čekam da se vratim u klupe, jer volim da učim. Škola je i dalje prioritet - kaže Mateson, koji bi mogao da bude primjer, čak i velikom broju naših mladih fudbalera.

- Fudbal nije garancija. Nikada ne znate šta će se dogoditi. Možete da postanete najbolji na svijetu, ali stvari ne moraju da krenu u tom pravcu. Ja neću zapostaviti školu, jer želim da imam rezervni plan. Drago mi je što imam veliku podršku, i kluba i škole - napominje Luk Mateson.

Ročdejl je grad odo oko 100 hiljada stanovnika, udaljen samo 15 kilometara od Mančestera. I dok mnogi Lukovi drugovi navijaju za “crvene đavole”, ovaj 16-godišnjak ima neobičan izbor.

- Veliki sam fan Noriča. Moj otac je rođen tamo i odgajan sam kao navijač Noriča. Da, većina mojih drugova su navijači Mančester junajteda. Još nisam upalio telefon. Strah me je - dodaje Mateson, u šaljivom tonu.

Hvali ga i trener Brajan Marfi.

- Posjeduje nevjerovatnu zrelost za svoj uzrast. Toliko je dobar da ignorišemo njegove godine. Sa druge strane, iz njegove škole su mi javili da su njegovi rezultati na testu male mature bili fenomenalni. Bilo bi šteta ako bi zapostavio školovanje, a mi ćemo mu pomoći.

Bonus video: