Madridski derbi: Borba za prvo mjesto i test za velike ambicije

Večeras madridski derbi, Atletiko protiv Reala - duel dvije suprotne fudbalske priče, dva fudbalska pedigrea, ali i ekipa koje konačno imaju identične ambicije (21 h)
1702 pregleda 0 komentar(a)
Nadolazeća zvijezda protiv legende Reala: Žoao Feliks u duelu sa Marselom, Foto: Beta/AP
Nadolazeća zvijezda protiv legende Reala: Žoao Feliks u duelu sa Marselom, Foto: Beta/AP

U najboljem mogućem trenutku za navijače oba kluba, ali i sve one koji se raduju vrhunskim fudbalskim predstavama, “stiže” veliki madridski derbi - duel Atletika i Reala, duel dvije dijametralno suprotne fudbalske priče, dva fudbalska pedigrea, ali i duel ekipa koje konačno imaju identične ambicije.

Real je najuspješniji klub na planeti, 13 puta pokorio je Evropu, u Španiji je sakupio 33 titule, njegov dres nosile su i nose najveće zvijezde svjetskog fudbala. Ambicije “merengesa” uvijek su najveće, sve osim titula za njih je neuspjeh. A čak dvije titule prvaka Evrope, Real je osvojio u sudaru sa komšijama, ostavivši ih u finalima da pate jednom poslije produžetaka, drugi put nakon penala. Od odlaska Ronalda, međutim, klub nije na onom nivou kakav je bio za vrijeme njegove ere, što je upalilo alarm kod kritičara Zinedina Zidana. Loša predsezona i puno problema sa igračima, učinili su da prognoze ne budu baš sjajne, ali francuski strateg i fudbalska legenda Reala učinio je da poslije šest kola Real bude na - vrhu tabele! A najbolji test da li mu je tamo i mjesto, biće duel na “Vanda Metropolitanu” sa “crveno-bijelima”, koji imaju samo bod manje.

- Ne mislim da je u pitanju specijalan meč, gledam na njega kao na svaki drugi i ono što želimo je da pobijedimo. Svaka utakmica ima svoju težinu, biće teška i ova protiv veoma dobrog protivnika. Ali, i oni će imati problema sa nama - kazao je trener Reala Zidan, a na podsjećanje da je Atletiko slavio 7:3 u predsezoni, samo je odmahnuo rukom: - To ništa ne znači.

Ali, biće to i najbolji test novog Atletika, po mnogima najboljeg u istoriji. Četa Dijega Simeonea prodala je čitavu okosnicu tima, ali dovela igrače koji su do sada pokazali da možda mogu da budu čak i bolji od prethodnika. Dvije posljednje godine Real je na tabeli La Lige gledao u leđa Atletiku, koji se smjestio između neprikosnovene Barselone i “kraljevskog kluba”, ali ove sezone ambicije “kolćonerosa” su da preskoče oba španska giganta. U ovom trenutku imaju tri boda više od Barse, a ukoliko savladaju Real, što su u pripremnom periodu uradili više nego ubjedljivo, Koke i drugovi pokazaće da su spremni za najveće domete. Uz to, Real Sosijedad, koji dijeli drugo mjesto sa Atletikom, u nedjelju ima teško gostovanje Sevilji, pa bi pobjeda u velikom derbiju “jorgandžije” čak mogla ostaviti same na vrhu.

- Real ima sjajnog trenera i sjajne fudbalere, poput Azara, Bejla i Benzeme, koji mogu puno da nam naude ako im ostavimo prostor. Dosta su se popravili u odnosu na predsezonu. Moramo da odradimo veoma dobar posao kako bismo im otežali zadatak. Naš cilj je samo jedan - da na terenu damo sve od sebe - kazao je Simeone odgovarajući na pitanje da uporedi sadašnji Real i onaj kojeg je Atletiko deklasirao u predsezoni, uz četiri gola Dijega Koste.

U timu Atletika odbranom će najvjerovatnije komandovati crnogorski reprezentativac Stefan Savić, dok se domaći navijači u napadu uzdaju u tandem Dijego Kosta - Žoao Feliks. Nekadašnji igrač Reala Alvaro Morata isključen je u prošlom kolu protiv Majorke, pa će propustiti okršaj sa bivšim klubom. U ekipi Reala neće biti povrijeđenog Rodriga, dok će se po svoj prilici u timu naći Luka Modrić, Isko i Marselo, koji su se oporavili. Mrežu Reala čuvaće Tibo Kurtoa, nekadašnji golman Atletika.

Duel na velelepnom stadionu “Vanda Metropolitano” počinje u 21 čas, a sudiće Hoze Luis Gonsales Gonsales.

Bonus video: