Kako je Mančester ispustio novog Kristijana Ronalda

Gabrijel Martineli sa dva prelijepa gola u pobjedi Arsenala nad Standardom preko noći postao zvijezda, ali i povod za novi napad na velikana sa „Old traforda”, koji ga je ispustio
5067 pregleda 0 komentar(a)
Nije prošao na probi u Mančesteru, sada je nada navijača Arsenala, Foto: Reuters
Nije prošao na probi u Mančesteru, sada je nada navijača Arsenala, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2019. 11:30h

Kada je Mančester junajted završio utakmicu u Alkmaru, gdje prvi put u istoriji klupskih nastupa u Ligi Evrope (i njenoj prethodnici, Kupu UEFA) nije šutnuo u gol, fudbaleri Arsenala su se spremali za duel sa Standardom na „Emirejtsu”.

Pred „gunersima” se zagrijavao momak kojeg je do četvrtka veče malo ko znao, a onda je preko noći postao medijska zvijezda i još jedan povod za atak na posrnulog giganta sa „Old traforda”. Njegovo ime je Gabrijel Martineli, 18-godišnji Brazilac koji je za „tobdžije” dao četiri gola za 10 dana, koliko i Mančester junajted za 20.

Kakva je veza između Martinelija i „crvenih đavola”? U pitanju je fudbaler koji je još 2014. bio na probi u Junajtedu, potom još četiri puta od 2015. do 2017. proveo po 15 dana na treninzima u Karingtonu, ali je na kraju uprava najtrofejnijeg engleskog kluba odlučila da ga ne angažuje.

I dala pravi šlagvort BBC-ju za naslov - „Da li je Mančester junajted ispustio novog Kristijana Ronalda”?

Tek punoljetni Brazilac je 1. jula postao prvo pojačanje Arsenala u ljetnjem prelaznom roku, koji je Ituanu za njega platio šest miliona funti.

Na Ostrvu su se čudili tom potezu, ali je Edu, nekadašnji vezista Arsenala, koji je preuzeo ulogu sportskog direktora na „Emirejtsu”, znao šta radi. To se vidjelo 24. septembra, kada je Martineli dao dva gola protiv Notingem foresta u Liga kupu, a potom i prije dvije noći, jer je za samo dva minuta dva puta majstorski zatresao mrežu tima iz Liježa.

- Prva stvar koja mu je na umu je kako da nam pomogne. Tokom priprema je bio perfektan. Pričao sam sa njim i rekao mu da bude strpljiv, jer će iskoristiti šansu ako zadrži glad za uspjehom kakvu ima sada. Ima nevjerovatan korak i voli da igra na lijevom krilu, ali ga koristim na poziciji napadača, jer je to igrao u Brazilu - rekao je menadžer Arsenala Unai Emeri.

U najvećoj zemlji Južne Amerike odlična izdanja Martinelija nisu iznenadila nikoga, jer su ga ljudi iz Fudbalskog saveza Brazila, u kojem je Edu i radio, poredili sa Nejmarom i Filipeom Kutinjom. Sa asom Bajerna ga veže neobična činjenica, jer je, kao i on, počeo karijeru u futsalu.

Prije nego što je došao u Arsenal, pratili su ga skauti Barselone i Genta, a njegov idol je Kristijano Ronaldo. Zbog toga mu je bilo krivo što ga nije pozvao Junajted.

- Od 2015. do 2017. sam četiri puta bio u Mančesteru i trenirao prosječno 15 dana. Vidio sam sve profesionalce, tražio da se fotografišem sa Patrisom Evrom, Maruanom Felainijem i ostalim momcima. Pol Pogba je znao da sam Brazilac i pitao me je da li je sve u redu, gdje sam igrao - rekao je Martineli za brazilski ESPN.

Sjajno izdanje mladog napadača je pomoglo da se bar nakratko zaboravi da je upravo Arsenal olako ispustio dva bisera - 2016. je Verderu za svega pet miliona funti prodao Serža Gnabrija, koji je u utorak u dresu Bajerna četiri puta zatresao mrežu najvećeg rivala „tobdžija”, Totenhema (7:2), a godinu kasnije za svega 600.000 eura je prepustio PSV-u Donjela Malena, strijelca 10 golova na posljednjih šest utakmica. Uzgred, pogodio je i na debiju za Holandiju, i to protiv Njemačke.

4 gola na prve dvije utakmice na kojima je startovao - protiv Notingem foresta u Liga kupu i Standard Liježa u Ligi Evrope - dao je Gabrijel Martineli, i to je uradio za svega 10 dana. Njegov nesuđeni klub Mančester junajted je toliko puta tresao mrežu na šest mečeva u prethodnih 20 dana

Bonus video: