Ko su Red Bull treneri?

Najpoznatiji brend među energetskim napicima stvorio je sportsku imperiju, trenutno ima čak 15 klubova u svom vlasništvu, među njima pet fudbalskih (Salcburg, Lajpcig, Njujork...), a treneri četiri trenutno prvoplasirane ekipe njemačke Bundeslige došli su iz “fabrike” Red Bula
3490 pregleda 0 komentar(a)
Treneri Volfsburga, Lajpciga, Menhengladbaha i Bajerna
Treneri Volfsburga, Lajpciga, Menhengladbaha i Bajerna

Nakon sedam kola Bundeslige razlika između prvog i sedmog tima je svega dva boda. Lider je Borusija iz Menhengladbaha sa 16, Volfsburg drugi i jedini neporaženi sa 15, slijede Bajern, Lajpcig, Frajburg, Šalke i Leverkuzen sa po 14...

Još jedan kuriozitet dosadašnjeg dijela njemačkog šampionata jeste taj što su treneri četiri prvoplasirane ekipe došli iz fudbalske fabrike Red Bula.

Najpoznatiji brend među energetskim napicima stvorio je sportsku imperiju u posljednjih 15-ak godina, trenutno ima čak 15 klubova u svom vlasništvu, a među njima je pet fudbalskih - najpoznatiji su Salcburg, Lajpcig i Njujork Red Buls. Austrijski gigant ima „zdravu” filozofiju ulaganja - razvija potencijal mladih fudbalera (Sadio Mane, Timo Verner, Nabi Keita, Jusuf Poulsen…), ali i fudbalskih trenera.

MARKO ROZE, BORUSIJA MENHENGLADBAH

Bio je viđen na klupi Dortmunda, ali je druga Borusija Menhengladbah bila brža i konkretnija. Još u aprilu je dogovoren dolazak iz Salcburga, sa kojim je nešto kasnije osvojio drugu duplu krunu. Bio je to efektan završetak boravka u Mocartovom gradu, u koji je došao 2013. godine.

Vodio je mlađe selekcije Lajpciga, a prvi tim preuzeo 2017, nakon osvajanja Uefine omladinske Lige šampiona, u kojoj je pobjeđivao Barselonu, Atletiko, PSŽ, Mančester siti i Benfiku. Roze je bivši igrač Majnca (igrao je u timu sa Miloradom Pekovićem, nekadašnjim reprezentativcem, a sada selektorom omladinske reprezentacije Crne Gore), sarađivao je sa Jirgenom Klopom, koji je nedavno o svom bivšem igraču rekao:

- Marko može da radi gdje god hoće, takav je trener.

OLIVER GLAZNER, VOLFSBURG

Glazner je 2012. po završetku igračke karijere koju je proveo u austrijskom Ridu, postao dio Red Bulove fudbalske porodice, kao sportski koordinator u Salcburgu, svom rodnom gradu.

Zatim je bio asistent Rodžeru Šmitu. Prvo samostalno trenersko iskustvo imao je na klupi Rida, za koji je odigrao 537 mečeva, a nakon jedne sezone preuzeo je LASK iz Linca i počeo je njegov trenerski let.

Prvo je ušao u elitni austrijski rang, u prvoj sezoni bio četvrti, a u prethodnoj - drugi, iza Rozeovog Salcburga. Došao je poziv Volfsburga i sjajan start sezone - četiri pobjede i tri remija u prvih sedam kola.

NIKO KOVAČ, BAJERN

Posljednje dane igračke karijere Niko Kovač je proveo u Salcburgu. Došao je 2006, ušao u istoriju kluba kao strijelac prvog gola za Salcburg u austrijskoj eliti, dva puta bio prvak - 2007. i 2009.

Sa terena je došao na klupu - prvo B tima, a zatim kao asistent Holanđaninu Rikardu Monisu, koji je u sezoni 2011/12. osvojio duplu krunu.

Odlaskom Monisa, otišao je i Kovač - u domovinu. Postao je selektor mlade, pa seniorske reprezentacije Hrvatske, ali je nakon Mundijala 2014. godine dobio otkaz. Uslijedio je dolazak u Ajntraht, sjajni rezultati u Frankfurtu, pa Bajern od prošle godine.

JULIJAN NAGELSMAN, LAJPCIG

Nagelsman je trenerski vunderkind. Prije tri godine, sa samo 28, preuzeo je kormilo Hofenhajma i postao najmlađi trener u istoriji Bundeslige. Imao je nemoguću misiju - da spasi ekipu ispadanja, u trenutku kada je tim iznad crte imao sedam bodova prednosti, a do kraja 14 kola. Uspio je u tome…

Od tada je Hofenhajm bio sve bolji, stigao do Lige šampiona, a Nagelsmanova reputacija rapidno rasla - mali klub je imao sjajne rezultate, igrači su napredovali...

Ljetos je stigao poziv Lajpciga da bude na čelu projekta do 2023. godine, sa krajnjim ciljem - Salatarom.

Bonus video: