Ex-Yu derbi na areni "Toše Proeski", Hrvati bez prava na grešku

Danas kreću oktobarski mečevi u kvalifikacijama za EP - zahuktala Slovenija cilja tri boda na Nacionalnoj areni "Toše Proeski" u Skoplju, Hrvatska sprema osvetu Mađarima
1417 pregleda 0 komentar(a)
Nakon odbojkaške groznice, navijače Slovenije uvatila fudbalska, Foto: REUTERS Borut Zivulovic
Nakon odbojkaške groznice, navijače Slovenije uvatila fudbalska, Foto: REUTERS Borut Zivulovic

Pretposljednji, oktobarski ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu startuje danas sa 10 utakmica u grupama C, E, G i I.

Žestoka borba vodiće se u grupi G, gdje čak pet ekipa cilja plasman na završni turnir. Derbi će se odigrati na Nacionalnoj areni „Toše Proeski” u Skoplju, gdje gostuje zahuktala Slovenija.

Izabranici Matjaža Keka su sa tri vezane pobjede prepuni samopouzdanja, naročito nakon septembarskih pobjeda nad Poljskom (2:0) i Izraelom (3:2).

- Nadamo se da ćemo sa istom energijom ući u ovaj ciklus. Pobjedama nad Sjevernom Makedonijom i potom kući nad Austrijom bismo praktično riješili pitanje odlaska na Euro - rekao je kapiten „zmajčeka” Bojan Jokić.

Slovenija je druga u grupi sa 11 bodova, dva manje od lidera Poljske, tri više od Sjeverne Makedonije s kojom je remizirala u prvom meču (1:1).

Poljaci gostuju u Litvaniji, koja je bez bodova u šest utakmica. Austrija ima 10 bodova i želju da se revanšira Izraelu za startni poraz u grupi (4:2), ali i gosti sa osam bodova imaju motiv.

U Grupi E, Hrvatska je lider sa 10 bodova, ali je uzdrmana remijem u prošloj utakmici u Azerbejdžanu (1:1), što je jedini bod autsajdera grupe.

„Vatreni” sada čekaju Mađarsku, od koje su doživjeli jedini poraz, i to preokretom - 2:1 u Budimpešti.

Hrvati će biti jači za Ivana Rakitića, koji je na pragu da riješi probleme u Barseloni. Mađari imaju devet bodova, baš kao i Slovačka koja se sastaje sa Velsom. Velšani uz utakmicu manje imaju šest bodova.

Holandija je pod imperativom pobjede nad Sjevernom Irskom, koja ima utakmicu i tri boda više u grupi C, u kojoj u duelu autsajdera Bjelorusija dočekuje Estoniju.

Rusija bi sa Škotskom šestom uzastopnom pobjedom riješila pitanje drugog mejsta u grupu I, gdje je Belgija neprikosnovena. „Đavoli” nemaju težak posao protiv San Marina...

Bonus video: