Tvorac makedonskog fudbalskog čuda: Stvaramo nasljednike Deju i Pančevu - mislim da to možemo

Selektor makedonske reprezentacije U21 Blagoja Milevski, jedini čovjek koji je neku fudbalsku selekciju te zemlje odveo na Evropsko prvenstvo, što je za Crnu Goru i dalje neostvareni san
5936 pregleda 0 komentar(a)
Blagoja Bobi Milevski, Foto: Savo Prelević
Blagoja Bobi Milevski, Foto: Savo Prelević

Ono što do sada nije uspjelo Crnoj Gori, jednom su napravili Makedonci - istorijski plasman na Evropsko prvenstvo, Makedoniji je donio selektor Blagoja Bobi Milevski. Bilo je to pravo sportsko čudo, a ostvarila ga je upravo selekcija do 21 godine.

- Kako smo uspjeli? Sigurno ne preko noći. Najbitnija je selekcija i to ne u tom uzrastu, nego selekcija igrača od 14 do 15 godina. Ako se tu napravi prava selekcija, onda možemo da se nadamo da će ti igrači nešto napraviti kada dođu u starije selekcije. To nije samo moja zasluga, nego i mojih kolega koji su radili u selekcijama U15, U17, U19..., a imali smo i mi nešto svoje što smo dodali na tu selekciju. Bili smo i fenomen u evropskom fudbalu, jer je čak 85 odsto igrača koji su nastupili na Evropskom prvenstvu, igralo u domaćem šampionatu. Gledajući uslove za rad u našim klubovima i kvalitet domaćeg prvenstva, to je zaista bio fenomen. Svjesni smo da nam kvalitet lige i klubova i te kako zaostaje za evropskim kvalitetom i bukvalno svim ostalim stvarima vezanim za fudbal, pa to i jeste bilo malo čudo. Najveće zasluge, svakako, imaju igrači, zato što su bili spremni da se stave u funkciju onoga što je potrebno da bi se napravio takav uspjeh - kaže za „Vijesti” 48-godišnji stručnjak.

Koja je tajna uspjeha - to pitanje Milevski je već čuo.

- Isto pitanje postavio mi je čovjek iz Uefe na oficijalnom intervjuu kada smo stigli na Evropsko prvenstvo - kako je moguće da Makedonija prođe, a bila je u grupi sa Francuzima, Škotima, Ukrajincima, Islanđanima i Sjevernim Ircima. A mi smo osvojili prvo mjesto. Samo tri igrača su nastupala u inostranstvu i prvo pitanje tog čovjeka je bilo - kako. A ja sam siguran da i Crna Gora ima telenat i potencijal da se plasira na veliko takmičenje. Mi smo uvijek imali potencijal, ali samo jednom smo uspjeli i zato je taj uspjeh ogroman i predstavlja satisfakciju za dalji rad.

Čini se da su dvije najsličnije zemlje u čitavoj Evropi - po talentu za fudbal, potencijalu, mentalitetu, pa i teškoćama vezanim za stručni rad i kvalitet lige - upravo Makedonija i Crna Gora.

- I potencijal, i podneblje, i klima... vrlo su nam slični. Uvijek smo imali potencijal, imamo ga i sada. Što se tiče ovih kvalifikacija, odlučivaće samo neke finese. Ako izuzmemo Španiju, koja ima tradiciju dobrih rezultata upravo u selekciji U21 i koja ima nesporan kvalitet, nalazimo se u grupi gdje sve reprezentacije imaju potencijal. Tu je Izrael, koji je u minulih 10-15 godina strašno napredovao u radu sa mlađim selekcijama, imaju dobre individualce, ali i reprezentaciju kao cjelinu. Ja to najbolje znam jer sam četiri godine tamo igrao, a prošle godine sam tamo radio kao trener. Kazahstan je dokazao da je ozbiljna reprezentacija, a ni selekcija Farskih Ostrva nije naivna. Mislim da ćemo se boriti do kraja, a jedna ili dvije utakmice u ovim kvalifikacijama sigurno neće odlučivati.

Makedonija i Crna Gora dale su igrače koji su Crvenoj zvezdi donijeli titulu klupskog prvaka Evrope i svijeta. Imaju li Pančev, Savićević, Najdoski, Marović, Šabanadžović, Radinović..., nasljednike koji bi mogli da „nose” reprezentacije naših zemalja?

- Siguran sam da imamo. I to sam siguran 200 odsto! Po tom potencijalu ne zaostajemo ni za najjačim evropskim klubovima. Samo treba raditi, ali raditi pravilno, da bi ti momci stasali. Mnogo je bitno kako će se taj potencijal nadograditi, kako će se i šta raditi sa igračima. Mislim da smo u tom segmentu u deficitu i sa tim kuburimo u odnosu na razvijenije fudbalske zemlje - zaključuje Milevski.

Milevski se nakon istorijskog Evropskog prvenstva za mlade 2018. preselio u izraelski Ašdod, ali su u Fudbalskom savezu Makedonije odlučili da ga ekspresno vrate na kormilo selekcije U21.

- To je splet okolnosti. Uživam da radim sa ekipom koju sačinjavaju tehnički menadžer i moji saradnici i asistenti, a satisfakcija mi je kad vidim da sada u A selekciji igra 10 ili 11 momaka koji su bili na Evropskom prvenstvu. To mi je nagrada za uloženi trud i rad sa reprezentacijom, ali i putokaz da smo na pravom putu da uradimo ono što smo pričali, a to je da stvorimo nasljednike Deju, Pančevu i ostalima. Mislim da to možemo, a već u A reprezentaciji imamo neke koji se izdvajaju talentom. To su Enis Bardi i Elif Elmas, koji definitivno imaju onaj individualni kvalitet da prave razliku na terenu. Momci koji su igrali na EP donijeli su A reprezentaciji onaj djelić kvaliteta koji je bio potreban da bi to postala ozbiljna selekcija. Svakako, tu su Pandev, Nestorovski, Trajkovski..., koji već godinama igraju u najboljim ligama u Evropi, pa sada imamo spoj koji je falio da bismo bili ozbiljna reprezentacija - zaključuje Milevski.

Bonus video: