UEFA istražuje spornu proslavu turskih reprezentativaca: Salutirali nakon gola

Uefina pravila zabranjuju upotrebu političkih i vjerskih simbola na utakmicama, a kazne su vrlo visoke
3893 pregleda 4 komentar(a)
Sporni pozdrav, Foto: Reuters
Sporni pozdrav, Foto: Reuters

UEFA će razmotriti kontroverznu proslavu gola turskih fudbalskih reprezentativaca u pobjedi nad Albanijom u kvalifikacionoj utakmici za Euro 2020. kojom su izrazili podršku turskoj ofanzivi protiv Kurda u Siriji što bi predstavljalo nedopušteno uključivanje politike u fudbal.

Uefina pravila zabranjuju upotrebu političkih i vjerskih simbola na utakmicama, a kazne su vrlo visoke.

"Ja lično nisam vidio taj pozdrav koji bi se mogao smatrati provokacijom (...), ali sigurno ćemo provjeriti", izjavio je portparol UEFA Filip Taunsend.

Naime, Turska je u Istanbulu pobijedila Albaniju 2:0, a turski fudbaleri su nakon odlučujućeg pogotka Dženka Tosuna u posljednjem minutu regularnog dijela utakmice otišli pred navijače i salutirali poput vojnika.

Osim toga, poslije utakmice, reprezentacija je na svom službenom Tviter profilu objavila i fotografiju na kojoj igrači salutiraju uz popratni tekst u kojem se navodi da je pobjeda "posvećena hrabrim vojnicima i drugim mučenicima".

Turska je u srijedu pokrenula ofanzivu protiv Kurda u Siriji nakon što je američki predsjednik Donald Tramp povukao američke trupe sa tursko-sirijske granice.

Ofanziva je izazvala oštre reakcije u mnogim evropskim zemljama od kojih su neke zaustavile izvoz oružja u Tursku.

Bonus video: