PODRŠKA NAJVEĆEG KLUBA

Barselona se oglasila nakon zatvorske kazne borcima za nezavisnost

Španski Vrhovni sud danas je osudio devet od 12 Katalonaca na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017
1175 pregleda 0 komentar(a)
Navijači Barselone, Foto: AP
Navijači Barselone, Foto: AP

Fudbalski klub Barselona kritikovao je danas zatvaranje političkih katalonskih lidera i naveo da "zatvor nije rješenje".

Španski Vrhovni sud danas je osudio devet od 12 Katalonaca na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017.

Oni su osuđjeni zbog učešća u pobuni i zloupotrebe javnih sredstava. Kazne su niže od onih koje je zahtijevalo tužilaštvo.

"Na isti način kao što pritvor prije suđenja nije mogao da riješi sukob, tako ga neće riješiti ni današnje kazne, pošto zatvor nije rješenje. Isključivo politički dijalog je rješenje sukoba u Kataloniji", navodi se u saopštenju Barselone, prenijeli su španski mediji. 

Fudbalski klub Barselona je simbol težnje za nezavisnošću Katalonije, a na njenim utakmicama na stadionu Kamp Nou uvijek se mogu vidjeti katalonske zastave.

"Sada više nego prije, klub traži od političkih lidera da predvode proces dijaloga i pregovora za rješavanje ovog konflikta, koji bi trebalo da omogući puštanje osuđenih i političkih lidera. Barselona izražava podršku i solidarnost sa porodicama onih koji su lišeni slobode", navodi se u saopštenju.

Pristalice nezavisnosti Katalonije izašle su na ulice Barselone po izricanju presude noseći parole: "Oslobodite političke zatvorenike" i pozvale su građane da izađu na ulice.

Preporučujemo za Vas