Predsjednik UEFA: Jačanje nacionalizma - porast rasizma

"Vjerujte mi, UEFA čini sve da eliminiše ovu bolest iz fudbala, ali fudbalska porodica mora da sarađuje sa vladama i nevladinim organizacijama u ratu protiv rasista da bi se marginalizovalo njihovo izopačeno posmatranje društvene stvarnosti", kazao je Čeferin
1749 pregleda 2 komentar(a)
Engleski i bugarski fudbaleri tokom prekida meča u Sofiji, Foto: Reuters
Engleski i bugarski fudbaleri tokom prekida meča u Sofiji, Foto: Reuters

Predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin pozvao je vlade da krenu u "rat protiv rasizma" i tako pomognu fudbalskim vlastima da rasizam izbace sa stadiona.

Čeferin je za AP rekao da je porast nacionalizma u Evropi uticao na porast rasizma na utakmicama.

Meč u Sofiji, između Bugarske i Engleske, dva puta je prekidan u prvom poluvremenu zbog rasističkih povika i naci-pozdrava na tribinama.

"Vjerujte mi, UEFA čini sve da eliminiše ovu bolest iz fudbala, ali fudbalska porodica mora da sarađuje sa vladama i nevladinim organizacijama u ratu protiv rasista da bi se marginalizovalo njihovo izopačeno posmatranje društvene stvarnosti", kazao je Čeferin.

“Fudbalski savezi ne mogu sami, vlade moraju da rade više na tom pitanju. Naše kazne su među najtežima u sportu, ali nisu dovoljne".

“Jačanje nacionalizma na našem kontinentu je povećalo neprihvatljivo ponašanje ljudi koji dolaze na stadione i koji misle da je to pravo mjesto da iskažu svoje zastrašujuće stavove", naglasio je Čeferin.

Engleska organizacija "Kick It Out" koja se bori protiv rasizma u fudbalu kritikovala je, međutim, Uefu i hrvatskog sudiju Ivana Bebeka jer nisu prekinuli utakmicu između Bugarske i Engleske.

"Bilo je to podmuklo i odvratno rasističko zlostavljanje. Zadovoljni smo što je kod prvog prekida poštovan Uefin protokol, ali UEFA mora objasniti zašto igrači nisu poslati u svlačionicu tokom drugog prekida, kao što je jasno navedeno u pravilima", navodi se u saopštenju.

"Televizijski snimci takođe jasno pokazuju da su se rasistička zlostavljanja nastavila i u drugom poluvremenu. Sudija je trebalo da prekine utakmicu", poručili su iz organizacije "Kick It Out".

"Novčane kazne ili zatvaranje stadiona ne mogu biti jadnije kazne. Ako UEFA uopšte želi da bori protiv diskriminacije, onda kazne moraju biti oduzimanje bodova ili izbacivanje iz takmičenja".

Bonus video: