Uhapšene četiri osobe zbog rasizma u Bugarskoj, Balakov se izvinio Englezima

Engleska je u ponedjeljak u kvalifikacionoj utakmici za Euro 2020. pobijedila Bugarsku sa 6:0, ali će utakmica ostati upamćena po rasističkim ispadima bugarskih navijača koji su doveli do privremenog prekida u prvom poluvremenu
1088 pregleda 1 komentar(a)
Sa utakmice Bugarska - Engleska, Foto: Reuters
Sa utakmice Bugarska - Engleska, Foto: Reuters

Bugarski selektor Krasimir Balakov izvinio se engleskoj fudbalskoj reprezentaciji nakon što su bugarski navijači na utakmici u Sofiji u ponedjeljak veče vrijeđali tamnopute engleske reprezentativce nacističkim pozdravima i oponašanjem majmunskih krika, a bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova je istovremeno objavilo kako su u vezi s tim incidentima uhapšene četiri osobe.

Engleska je u ponedjeljak u kvalifikacionoj utakmici za Euro 2020. pobijedila Bugarsku sa 6:0, ali će utakmica ostati upamćena po rasističkim ispadima bugarskih navijača koji su doveli do privremenog prekida u prvom poluvremenu.

UEFA je nakon toga otvorila disciplinski postupak protiv Bugarske zbog rasističkih ispada njenih navijača.

I dok je nakon utakmice Balakov izjavio da nije čuo ništa, u mailu koji je poslao novinarima kasno u utorak uveče ispričao se zbog ponašanja navijača.

"Oštro osuđujem i odbacujem rasizam kao ponašanje koje protivrječi modernim ljudskim odnosima", napisao je Balakov.

"To su predrasude koje dolaze iz prošlosti i moraju zavijek biti izbrisane."

Bugarska je policija u srijedu objavila da je uhapsila četiri osobe povezane s incidentima na utakmkici najavivši pritom dalja hapšenja.

"U toku je operacija identifikovanja i hapšđenja osoba koje su učestvovale u incidentima za vrijeme utakmice između Bugarske i Engleske", stoji u saopštenju bugarskog ministarstva unutarnjih poslova.

Predsjednik Bugarskog nogometnog saveza Borislav Mihajlov je u utorak podnio ostavku nakon što je to od njega zatražio bugarski premijer Bojko Borisov.

Bonus video: