Od onih koji sumnjaju do onih koji vjeruju: Četiri Klopove godine u Liverpulu

Navijači Liverpoola se nadaju kako bi ovo mogla biti 'slavljenička sezona' u kojoj će "redsi" napokon osvojiti naslov, prvi nakon 1990. godine
1492 pregleda 0 komentar(a)
Jirgen Klop, Foto: AP
Jirgen Klop, Foto: AP
Ažurirano: 25.10.2019. 12:37h

Prije četiri godine Jirgen Klop u meču protiv Totenhama debitovao na klupi Liverpula, a protiv istog rivala ove nedjelje obilježiće prve četiri godine za kormilom "redsa".

Jedan od igrača koji je bio u klubu na početku Klopove vladavine bio je hrvatski reprezentativac Dejan Lovren koji je u razgovoru za engleske medije pokušao da otkrije tajnu Klopovog uspjeha na Enfildu.

"Prošle su već četiri godine ? Stvarno starim," kazao je sa smiješkom hrvatski defanzivac.

"Počeli smo vjerovati kada je rekao "from doubters to believers" (od onih koji sumnjaju do onih koji vjeruju). Uvjerio nas je da uz neka poboljšanja, radom tima možete postići bilo što," kazao je Lovren koji je stigao u Liverpool u julu 2014. iz Sautemptona.

Lovren je otkrio kako je Klop promijenio stvari u klubu, od sitnih detalja poput toga da igrači sami pospreme stolove nakon obroka, do toga da igrači pozdravljaju sve osobe pored kojih prođu, od djece iz klupske akademije do osoblja.

"To su jednostavne stvari, ali njegova ideja je bila da se u igrače usadi osjećaj poštovanja. Kad to budete imali izvan terena, osjetićete to i na terenu, znao nam je reći," otkrio je Lovren.

U prvoj Klopovoj sezoni Liverpul je završio na osmom mjestu, iduće dvije sezone "redsi" su bili četvrti, a lani drugi.

Najveći uspjeh ostvarili su u Ligi šampiona osvojivši krunu ove godine, dok su 2018. poraženi u finalu od Real Madrida.

Ovu sezonu otvorili su sjajno i nakon devet kola na vrhu su Premijer lige sa 25 bodova, šest više od aktuelnog prvaka Mančester sitija.

Navijači Liverpoola se nadaju kako bi ovo mogla biti 'slavljenička sezona' u kojoj će "redsi" napokon osvojiti naslov, prvi nakon 1990. godine.

"'Naučili smo sve naše greške iz prethodnih godina. Mislim da smo na dobrom putu," zaključio je Lovren.

Bonus video: