Mijačeva reforma

Novi predsjednik FK Budućnost je preuzimajući klub najavio promjene, ali brzina i sveuobuhvatnost odluka koje je već donio, ili treba da donese, iznenadile su čak i ljude iz Glavnog grada, većinskog vlasnika kluba
6702 pregleda 11 komentar(a)
“Potrebno je vrijeme da se prihvate promjene”: Veselin Mija, Foto: Savo Prelević
“Potrebno je vrijeme da se prihvate promjene”: Veselin Mija, Foto: Savo Prelević

Iznenadna odluka o smjeni Branka Brnovića sa kormila Fudbalskog kluba Budućnost je odjeknula - ona je najvažnija, ali nije jedina koju će ovih dana donijeti nova uprava podgoričkog kluba, na čelu sa predsjednikom Veselinom Mijačem.

Odlazak šefa stručnog štaba i jedne od najvećih klupskih legendi je, kako saznaju “Vijesti”, samo vrh ledenog brijega i početak totalnih promjena koje neće zahvatiti samo rukovodeći i organizacioni, već i kompletan sportski sektor, računajući i mlađe kategorije. Biznismen koji je rođen u Podgorici, a koji je biznis razvio u Švedskoj, vlasnik kompanije “Savana”, odlučan je u namjeri da nekada jedan od najvećih sportskih brendova u Crnoj Gori pretvori u rentabilnu i respektabilnu firmu.

Fudbalski klub Budućnost srozava se gotovo dvije decenije, na sve načine - organizaciono, finansijski, igrački, i toliko je srozan da više ne predstavlja značajan faktor čak ni na - u posljednje vrijeme - jako siromašnoj crnogorskoj fudbalskoj sceni.

Mijač je odlučan da to promijeni, a neke odluke koje je već sproveo, ili namjerava da sprovede (prva je smjena Brnovića) iznenadile su, kako se moglo čuti, čak i gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.

Glavni grad je većinski vlasnik kluba, gotovo apsolutni, jer posjeduje 99,8 odsto akcija, a Mijačeva firma “Savana” preuzela je rukovođenje na osnovu partnerskog odnosa (sponzorskog ugovora) sa lokalnom samoupravom.

Dvije strane su se prilikom potpisa ugovora prošlog mjeseca obavezale da mjesečno ulažu po 50 hiljada eura (po 600 hiljada, na godišnjem nivou). Mijač, koji je formirao upravni odbor, u potpunosti je preuzeo menadžment kluba.

I krenuo je u “reformu” - ona je prvo zahvatila mjesto trenera prvog tima.

- Ništa ne može da se promijeni za godinu ili pola godine - mi gledamo u budućnost, jer na brzinu ne možemo ništa. Lične ambicije - tim koji ima takve kvalitete trebalo bi da bude šampion, šampion, šampion... Ali potrebno je vrijeme da se prihvate promjene koje će uslijediti - najavio je Mijač prošlog mjeseca, kada je zvanično preuzeo klub.

U kom pravcu, i sa kojim ljudima će narednih dana i mjeseci uslijediti promjene - tek treba da se vidi, u svakom slučaju vođenje firme nije isto što i vođenje sportskog, a posebno fudbalskog kluba. Neki biznismeni su se već “opekli”, pa čak i u FK Budućnost, vidjeće se da li će Mijač i u sportu uspjeti da sprovede ono što sprovodi u privredi i realnoj ekomoniji.

Nekadašnji trener Grblja Zvezdan Milošević, sportski direktor i trenutno v. d. šefa stručnog štaba, čovjek je kome je Mijač dao povjerenje da zavede red u sportskom sektoru kluba. Milošević narednih dana, u narednom periodu, treba da pokaže organizacione sposobnosti, ali i osjećaj za donošenje važnih fudbalskih odluka. Biće interesantno vidjeti da li će mu to poći za rukom, s obzirom na to da se u njegovoj biografiji ne može naći da je negdje obavljao ulogu sportskog direktora. Svuda je, naime, bio trener, ili pomoćnik trenera - u Švedskoj (Sirjanska, Asiriska...), Srbiji (Bačka Palanka, Rad), kao i u Saudijskoj Arabiji, Grčkoj.

Imenovanje novog trenera je prva, ali i krucijalna odluka koju treba da donesu Mijač, Milošević i uprava kluba - zbog javnosti, navijača i šire slike koja se stvorila nakon neočekivane smjene Branka Brnovića.

Bonus video: