Poredio svastiku i Davidovu zvijezdu: Predsjednika FA se izvinio

"Želio bih da se izvinim ako sam bilo koga uvrijedio primjerima koje sam pominjao, konkretno u vezi sa Davidovom zvijezdom, koja je izuzetno važan simbol za jevrejski narod širom svoketa", rekao je Glen
54 pregleda 0 komentar(a)
martin glen, Foto: Reuters
martin glen, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2018. 14:37h

Predsjednik Fudbalskog saveza Engleske (FA) Martin Glen izvinio se danas ako je njegovo pominjanje svastike i Davidove zvezde uvrijedilo bilo koga.

Glen je, naime, govorio o treneru Mančester sitija Pepu Gvardioli i žutoj traci, koju je nosio kao podršku nezavisnosti Katalonije.

On je rekao da bi isticanje bilo kakvih simbola trebalo zabraniti.

"Simbol potput cveta maka je u redu, ali stvari koje razjedinjuju nisu. To mogu biti i vjerski simboli, to bi mogla da bude i Davidova zvijezda, srp i čekić, to bi mogla da bude svastika. To su stvari koje ne želimo", rekao je Glen.

"I da budem iskren i vrlo jasan. Žuta traka Pepa Gvardiole je politički stav, to je simbol nezavisnosti Katalonije. Gdje treba da podvučemo crtu? Da li treba da se pojavi neko sa bedžom UKIP-a, sa simbolom Islamske države", upitao je Glen.

Ta njegova izjave naišla je na oštru osudu jevrejske zajednice, koje ih je ocijenila kao uvrjedljivim i neprikladnim.

Glen je nakon toga uputio izvinjenje.

"Želio bih da se izvinim ako sam bilo koga uvrijedio primjerima koje sam pominjao, konkretno u vezi sa Davidovom zvijezdom, koja je izuzetno važan simbol za jevrejski narod širom svijeta", rekao je Glen.

FA je optužio Gvardiolu zbog kršenja pravila kojima se zabranjuju politički simboli. On ima rok da odgovori na te optužbe do danas popodne.

"Ja sam čovjek, pre nego što sam trener. Oni (FA) znaju da ću uvijek nositi žutu vrpcu. Ne radi se o političarima već o demokratiji, pomaganju ljudima koji nisu apsolutno ništa skrivili", rekao je Gvardiola nakon što ga je FA optužio za kršenje pravila.

Bonus video: