Ni Murinjo, ni Anćeloti - za Motu je najbolji Gasperini

Trener Đenove Tijago Mota priznaje da je najbiše naučio od čovjeka sa kojim je kao igrač sarađivao baš u redovima „grifona”
1212 pregleda 0 komentar(a)
Tijago Mota, Foto: Reuters
Tijago Mota, Foto: Reuters

Tijago Mota je trenersku karijeru počeo u klubu u kojem je oživio igračku - u Đenovi.

I odlično je krenuo, savladao Brešu 3:1, a onda u 96. minutu izgubio od Juventusa u Torinu (2:1), golom Kristijana Ronalda iz penala.

Brazilac koji je igrao za italijansku reprezentaciju je osvojio trostruku krunu sa Interom 2010. godine, radio sa Žozeom Murinjom u „nerazurima” i Karlom Anćelotijem u Pari Sen Žermenu, Lujom van Galom i Frankom Rajkardom u Barseloni, ali ističe drugog stratega kao ključnog za njegovu karijeru - Đan Pjera Gasperinija.

Čovjek koji čini čuda sa Atalantom je bio trener Moti u Đenovi u sezoni 2008/2009. i podigao ga nakon nekoliko loših godina u Barsi i Atletiko Madridu.

„Mnogo sam naučio od njega. Čast je biti na kormilu tima u kojem je Gasperini vodio”, rekao je Mota.

Gasperini je najuspješniji trener u novijoj istoriji „grifona”, a u dva navrata je na klupi tog kluba proveo sedam i po godina. Zanimljivo, jedini je koji je proveo čitavu sezonu na klupi Đenove od 2007. godine, kada je vratio tim u Seriju A.

Najuspješnija je bila sezona 2008/2009, kada je osvojeno 5. mjesto, najbolje od 1990. godine. Tada su blistali Mota i Dijego Milito, koji su na ljeto 2009. otišli u Inter i odmah osvojili istorijsku „tripletu” s „nerazurima”.

Bonus video: