Predivna priča o ser Aleksu i najstarijoj navijačici Junajteda

Sa velikim zakašnjenjem ju je ispričao, ili bolje reći ispisao na Tviteru, Džeremi Klej, nekadašnji novinar „Lester merkjurija”
4326 pregleda 0 komentar(a)
Ser Aleks Ferguson, Foto: Beta/AP
Ser Aleks Ferguson, Foto: Beta/AP

Ko god ga je gledao pored terena, pomislio bi samo jedno - bolje da mu se ne nađete na putu kada se iznervira. Uostalom, mnogo je svjedočenja o njegovim ispadima, među kojima je najčuveniji onaj kada je gađao Dejvida Bekama kopačkama.

A onda se pojavi priča koja pokaže da je ser Aleks Ferguson pravi ser. Sa velikim zakašnjenjem ju je ispričao, ili bolje reći ispisao na Tviteru, Džeremi Klej, nekadašnji novinar „Lester merkjurija”.

Bila je posljednja decenija XX vijeka, vrijeme prije društvenih mreža, kada je internet bio u začecima. Kada bi navijači bili nezadovoljni tekstom, znali su da pošalju pismo ispisano velikim slovima, da se izderu na novinare preko telefona, ali je bilo nešto i gore od toga - da dođu u redakciju i traže da se razjasna sa čovjekom koji je pisao tekst.

„To je i Alis radila. Bila je čitateljka ‘Merkjurija” u 90-im godinama, koja je putovala sa potpuno druge strane grada do kancelarije da bi mi rekla svašta. Vjerovatno sam to i zaslužio. Rođena je u Londonu, živjela u Lesteru, ali je navijala za Mančester junajted. Stavite sami svoj znak čuđenja ovdje. Bila je simpatična, ali tvrđa od trupa podmornice. Nekoliko puta mi je rekla, riječima kojima se objašnjava idiotima, da bih trebalo da pišem tekstove o Mančester junajtedu”, napisao je Klej.

Tada su počeli da ćaskaju i otkrila mu je da je sa 93 godine najstarija vlasnica sezonske karte Junajteda i da je ser Aleks slao minibus iz Mančestera u 80 kilometara udaljeni Lester samo da bi ona došla na utakmicu. Ne jednu, nego svaku koju su igrali „crveni đavoli”.

I, onda, jednog dana mu je rekla da ne može više da ide na utakmice.

„Zašto? Bila je u 90-im godinama, njen vid je oslabio. Rekla mi je da je prestara za korektivnu operaciju u organizaciji Nacionalne zdravstvene službe. A onda mi je rekla da je ser Aleks ponudio da joj plati operaciju. Zatvorio sam bilježnicu, vratio se u desk i nastavio da pišem o ljudima koji su bili bijesni na gradsko vijeće. Mislim da je to posljednji put da sam vidio Alis. Odavno je već otišla, a da je poživjela dovoljno dugo da sazna šta je Tviter, vjerovatno ne bi željela da vidi da sam ovo napisao. Ali bi, sigurno, veoma zabrinuta za Aleksa Fergusona. Zato sam pomislio da ovo svejedno moram da napišem”, zaključio je Klej.

Bonus video: