Najgore povrede Premijer lige: Od nokauta do lomova noge

Gomešov lom članka još jedna je teška povreda viđena na terenima Premijer lige. U istoriji ovog takmičenja bilo je mnogo grubih startova, nakon kojih su mnoge karijere dovedene u pitanje, a neke čak i okončane
4426 pregleda 0 komentar(a)
Potresne scene: Andre Gomeš nakon loma noge prošle nedjelje, Foto: Reuters
Potresne scene: Andre Gomeš nakon loma noge prošle nedjelje, Foto: Reuters

Potresne scene viđene su prošle nedjelje na meču Evertona i Totenhema u Premijer ligi. Desetak minuta prije kraja, nakon duela sa Sonom i Orijeom fudbaler „karamelica” Andre Gomeš ostao je da leži i vrišti od bolova. Ljekarska ekipa utrčala je na teren, a nakon ukazane pomoći, Gomeš je transportovan u bolnicu.

Portugalski vezista je slomio članak desne noge, uspješno je operisan i pred njim je proces oporavka.

Gomešov lom članka još jedna je teška povreda viđena na terenima Premijer lige. U istoriji ovog takmičenja bilo je mnogo grubih startova, nakon kojih su mnoge karijere dovedene u pitanje, a neke čak i okončane. Ovo je samo dio njih.

GERI MABUT (TOTENHEM) - 1993.

Novembra 1993. na meču Totenhema i Vimbldona viđena je jedna od najtežih povreda na fudbalskim terenima. Štoper Vimbldona, Džon Fašanu u jednom duelu laktom je udario kapitena Totenhema Gerija Mabuta i slomio mu lobanju i očnu jabučicu.

Mabut
Mabut je morao da igra sa zaštitnom maskom(Foto: Twitter)

Doktori su uspjeli da sačuvaju oko igraču, kojem je nakon operacije u obraz umetnuta metalna pločica.

Mabut se na teren vratio poslije tri mjeseca, ali je morao da igra sa zaštitnom maskom.

DEJVID BAST (KOVENTRI) - 1996.

U pitanju je jedna od najjezivijih povreda u istoriji Premijer lige. Bilo je to na meču Koventrija i Mančester junajteda, 8. aprila 1996. U jednom momentu igrači Mančestera, Denis Irvajn i Brajan Meklejn žestoko su faulirali Dejvida Basta. Igrač Koventrija zadobio je otvorene prelome obje potkoljenične kosti na desnoj nozi i izbjegao amputaciju. Prekid je trajao devet minuta, a golman Junajteda, Piter Šmajhel povraćao je na terenu dok je gledao mučne scene.

Bast nikada više nije istrčao na teren.

LUK NILIS (ASTON VILA) - 2000.

Nilisa je Brazilac Ronaldo označio kao jednog od najboljih igrača sa kojima je sarađivao. Bilo je to tokom Ronaldovog boravka u PSV-u, da bi im se nakon nekoliko godina putevi razdvojili. Nilis je ljeta 2000. otišao u Aston Vilu, ali boravak u Birmingemu neće pamtiti po dobrom. U prvoj sezoni u Premijer ligi, na meču protiv Ipsviča doživio je dvostruki prelom noge nakon sudara sa golmanom Ričardom Rajtom.

Postojala je bojazan da bi zbog infekcije noga mogla da mu bude amputirana, ali srećom do toga nije došlo.

Bio je to posljednji Nilisov meč.

ĐIBRIL SISE (LIVERPUL) - 2004.

Liverpul je gostovao Blekburnu 30. oktobra 2004. Pred kraj prvog poluvremena napadač “redsa”, Đibril Sise krenuo je ka golu rivala i nakon duela sa Džejem Mekevelijem pao. Slomio je obje potkoljenične kosti. Doktori su mislili da je sezona gotova, ali desilo se čudo. Manje od sedam mjeseci Siseu je trebalo za oporavak. Vratio se na teren i u epskom finalu Lige šampiona protiv Milana 25. maja 2005. u Istanbulu postigao gol u penal seriji i osvojio titulu sa Liverpulom.

Nažalost, skoro dvije godine kasnije u prijateljskom meču Francuske i Kine, doživio je identičnu povredu.

PEDRO MENDEŠ (PORSMUT) - 2006.

U pitanju je duel Mančester sitija i Porsmuta 2006. godine. Igrač Sitija, Ben Tačer zaletio se i žestoko laktom nokautirao Mendeša. Fudbaler je od siline udarca pao u reklame pored terena i ležao bez svijesti. Ljekari su odmah pritrčali u pomoć i dali mu bocu sa kiseonikom. Mendeš je prevezen u bolnicu, odakle je otpušten sljedećeg dana, ali je tokom jednog perioda bio pod ljekarskim nadzorom.

PETR ČEH (ČELSI) - 2006.

Tadašnji golman Čelsija, Petr Čeh do kraja života pamtiće 15. oktobar 2006. godine. Čelsi je gostovao Redingu, a nakon jednog napada, fudbaler domaćih Stiven Hant koljenom je zakačio Čeha u glavu. Golman je pretrpio teške povrede glave. Odvezen je u bolnicu, gdje je utvrđeno da je zadobio frakturu lobanje. Na teren se vratio poslije tri mjeseca. Od tada je branio sa kacigom, koja je postala njegov zaštitni znak.

EDUARDO (ARSENAL) - 2008.

Arsenal je 23. februara 2008. gostovao Birmingemu, a nakon četiri minuta igre fudbaler domaćih, Martin Tejlor divljački je faulirao napadača “tobdžija”, Eduarada i slomio mu nogu. Tadašnji hrvatski reprezentativac odmah je primio morfijum, potom mu je stavljena maska sa kiseonikom, da bi nakon 10 minuta na nosilima iznijet sa terena.

Eduardo
Tejlor lomi nogu Eduardu sa Silvi(Foto: San)

Tejlor je dobio crveni karton, a menadžer Arsenala, Arsen Venger tražio je da igraču bude izrečena doživotna zabrana bavljenja fudbalom.

Eduardo se od povrede oporavljao godinu dana, a nakon povratka nikad više nije bio na istom nivou.

ARON RAMZI (ARSENAL) - 2010.

Velški internacionalac i tadašnji igrač Arsenala, Aron Ramzi doživio je dvostruki prelom noge na meču sa Stoukom 27. februara 2010. godine, zbog čega je pauzirao osam mjeseci.

Ramzija je žestoko faulirao Rajan Šoukros, koji je zbog grubog starta isključen.

Velšaninu je pomoć ukazana na terenu, a potom je prebačen u bolnicu.

HATEM BEN ARFA (NJUKASL) - 2010.

Ben Arfa je u Njukasl došao iz Marseja 2010. godine sa oreolom velikog talenta. Nažalost, talenat nije isplivao na površinu, a jedan od razloga je i teška povreda, koju je doživio na četvrtom meču u dresu “svraka”. U duelu protiv Mančester sitija, njega je oštro faluirao Najdžel de Jong i slomio mu nogu.

Ben Arfa
Ben Arfu iznose sa terena(Foto: Twitter)

Ljekari su odmah utrčali, pružili prvu pomoć i igrača iznijeli sa terena. Francuz je operisan, a proces oporavka trajao je osam mjeseci.

RAJAN MEJSON (HAL) - 2017.

Tokom utakmice sa Čelsijem i sudara sa protivničkim igračem Gerijem Kejhilom, fudbaler “tigrova”, Rajan Mejson doživio je frakturu lobanje.

Ljekari su mu osam minuta ukazivali pomoć, a zatim je odveden u bolnicu i hitno operisan.

Nikada više nije zaigrao.

Surova osveta Roja Kina: Kako je stariji Haland završio karijeru

Alf Inge Haland je otac talentovanog napadača Salcburga, Erlinga Halanda. Stariji Haland karijeru je gradio u Engleskoj - posljednji klub na Ostrvu bio mu je Mančester siti, ali boravak među “građanima” neće pamtiti po dobrom.

U gradskom derbiju protiv Junajteda, aprila 2001, Norvežanina je žestoko faulirao Roj Kin. Bila je to svojevrsna Kinova osveta za duel iz 1997, kada je Haland - dok je igrao za Lids - pokidao ligamente Ircu i stajao nad njim govoreći sudiji da ovaj simulira. Kin je od tog trenutka spremao revanš, a osvetio se u pomenutom derbiju Mančestera, kada je stravično udario Halanda u desno koljeno. Norvežanin se nije u potpunosti oporavio od ovog starta i ubrzo nakon toga je okončao karijeru. Kin je u autobiografiji priznao da je na Halanda startovao - namjerno.

Bonus video: