Derbiji u Engleskoj, Italiji i Njemačkoj: Fudbalska poslastica, neravnopravna borba i duel nezadovoljnih velikana

Uprkos neuporedivo većoj tradiciji rivalstva između “stare dame” i “roso-nera” u Italiji, kao i Bavaraca i “milionera” u Njemačkoj, ipak je centralni evropski derbi rezervisan za utakmicu na “Enfildu”
1603 pregleda 0 komentar(a)
Strašan derbi: Liverpul i Mančester siti igraju u nedjelju u 17.30 sati, Foto: BETA/AP
Strašan derbi: Liverpul i Mančester siti igraju u nedjelju u 17.30 sati, Foto: BETA/AP

Bitka za titulu u Engleskoj će se i ove sezone voditi udvoje, i prava je poslastica što će derbi Liverpula i Mančester sitija zaključiti 12. kolo Premijer lige.

I u Italiji će duel najtrofejnihij klubova Juventusa i Milana u nedjelju u 20.45 sati zaključiti 12. kolo Serije A, dok će u “klasikeru” njemačkog fudbala Bajern danas u 18.30 sati dočekati Borusiju Dortmund.

Uprkos neuporedivo većoj tradiciji rivalstva između “stare dame” i “roso-nera” u Italiji, kao i Bavaraca i “milionera” u Njemačkoj, ipak je centralni evropski derbi rezervisan za utakmicu na “Enfildu”.

Prvak Evrope ili prvak Engleske?

Prvak Evrope Liverpul dočekuje prvaka Engleske Mančester siti, koji je u jednoj od najuzbudljivijih trka prošle sezone sa rekordom osvojenih bodova uspio da prigrabi titulu u Premijer ligi.

Liverpul, s druge, strane, želi da napokon osvoji Premijer ligu, koja mu je u nekoliko sezona izmicala na nevjerovatan način.

“Redsi” su sjajno krenuli, lideri su sa deset pobjeda i remijem u 11 kola. Zato ne čudi podatak što imaju šest bodova više od prvog pratioca, Sitija.

Zato je i glavno pitanje za trenera “građana” Pepa Gvardiolu bilo da li bi porazom i zaostatkom od devet bodova trka već bila završena.

- Ne znam da li će derbi riješiti sezonu, ispred nas je puno utakmica i moramo dati maksimum u svakoj do kraja. U ovom trenutku Liverpul je najjača ekipa na svijetu. Pred nama je paklenih 90 minuta u kojima se moramo striktno držati plana. Jirgenu Klop? Ne traba biti stručnjak za analize pa konstatovati da je u Liverpulu ponovio sjajan posao iz Borusije. Za tri, četiri godine napravio je ekipu kadru da se bori za svaki trofej - kazao je Pep.

Ni Klop nije odustao od svojih ranijih tvrdnji na račun Sitija i Pepa.

- Rivalstvo Liverpula i Sitija je sve veće i veće. Od kada sam u Liverpulu živi se za tu utakmicu. Mančester siti je najbolja ekipa i zahvalni smo Bogu što smo uspjeli da dođemo do nivoa da smo im konkurenti. Što se važnosti meča tiče, ne znam šta da kažem. Po meni je svaka utakmica najbitnija u posljednje dvije sezone. Važno je za nas što se utakmica u nedjelju igra na našem stadionu - naglasio je Klop.

Juve protiv Milana - neravnopravna borba

U Italiji, dva dana pred veliki derbi, sportsku javnost okupiraju sasvim druge vijesti.

Razlog tome je svakako decenijsko posrnuće Milana, koji je odavno van vrha italijanskog i svjetskog fudbala, dok je “stara dama” u rekordnom nizu osvajanja Skudeta.

Zato su centralne vijesti iz Milana spekulacije oko povratka 38-godišnjeg Šveđanina Zlatana Ibrahimovića u u klub, ali i planovi vezani za izgradnju novog stadiona.

Da su akteri velikog derbija ovog vikenda, u taboru “roso-nera” jasno je jedino iz aktivacionog govora predsjednika MilanaIvana Gazidisa, koji je sve u klubu pozvao na jedinstvo u cilju povratka na stare staze uspjeha.

S druge strane, za Juventus, Milan odavno nije rival koji izaziva strahopoštovanje. “Stara dama” slavi prolazak u nokaut fazu Lige šampiona, a Torinezi nakon 11 kola imaju čak 16 bodova više od Milaneza.

Derbi nezadovoljnih njemačkih velikana

Prvi u nizu derbija ovog vikenda danas u 18.30 sati odigarće se na “Alijanc areni”, gdje Bajern dočekuje Dortmund.

Oba velikana igraju ispod nivoa želja rukovodećih struktura, pa je Niko Kovač otpušten iz Bajerna, iako je imao treći procenat uspješnosti u istoriji bavarskog giganta.

Šta tek reći za “milionere”? Oni su se silno pojačali u želji da prekinu dominaciju Bajerna, krenuli su silovito pobjedom nad Bavarcima u Superkupu, ali treneru Lusijanu Favru ne uspijeva da ekipa igra konstatno dobro.

Na klupi Bajerna danas će sjedjeti pomoćni trener Hansi Flik, koji je pobjedom nad Olimpjjakosom obezbijedio minhenskom gigantu plasman u nokaut fazu Lige šampiona.

- Igrači su još vrući, bilo je i previše dešavanja. Akcenat sada moramo da stavimo na jaku odbranu, jer samo iz te sigurnosti možemo da krenemo naprijed - kazao je Flik.

Dortmund je u posljednjoj utakmici velikim preokretom dobio Inter u Ligi šampiona (3:2). Ipak, Favr ima problema jer će tek pred utakmicu znati ima li na raspolaganju ubojiti tandem Marko Rojs - Džejdon Sančo.

- Sa njima ili bez njih, u Minhenu nemamo šta da tražimo ako ne odigramo drsko i odvažno. Moramo igrati kao da je utakmica na našem “Vestfalenu” - naglasio je vezista Aksel Vicel.

Navijači su centar svijeta za Liverpul

I dok je Gvardiola optužbama na račun sjajnog Senegalca Manea da je majstor u prevari i iznuđivanju penala, pokušao da uzdrma rivala pred veliki derbi, “redsi” su iskusno skrenuli temu na drugu stranu.

Klop je najviše pričao o Ircu Šonu Koksu, navijaču Liverpula koji će nakon 18 mjeseci liječenja ponovo bodriti svoj klub.

Koks je bio u višemjesečnoj komi nakon što su ga pred utakmicu protiv Rome napala dva italijanska navijača. Liverpul se “osvetio” pobjedom nad Romom 5:2, a za liječenje navijača platio je sa dva miliona funti.

- Nadam se da ću biti u prilici da se susretnem sa Koksom. Njegov povratak na “Enfild” je najemotivniji trenutak - kazao je Klop.

Liverpul je klub prepoznat o brizi za svoje navijače, pa je tako najstarijem Bernardu Šeridanu početkom godine organizovao proslavu 104. rođendana na tribinama “Enfilda”, plativši karte i ulaznice za sve njegove potomke, čak i iz Amerike.

Bonus video: