Liverpul za titulu, a tek je novembar

"Redsi" dočekuju Mančester siti i ako pobijede, imaće devet bodova prednosti nakon samo 12 kola
3293 pregleda 0 komentar(a)
Duel Salaha i De Brujnea, Foto: AP
Duel Salaha i De Brujnea, Foto: AP

Liverpulov lov na titulu u Premijer ligi traje već 30 godina, još od 1990. „Redsi” su nekoliko puta bili na korak od istorije, a sada imaju šansu da već nakon tri mjeseca sezone postanu apsolutni favorit za pehar najbolje ekipe u Engleskoj.

Da bi došao do te uloge, tim Jirgena Klopa mora da pobijedi vjerovatno i najbolji tim ikada u Premijer ligi - čeka Mančester siti. U slučaju trijumfa, Liverpul bi imao čak devet bodova više od dvostrukog uzastopnog šampiona. Sve to poslije samo 12 kola...

„Sudar najboljih timova današnjice” - tako su mediji na Ostrvu najavili današnji duel na „Enfild roudu” koji počinje u 17.30 časova.

U posljednje dvije sezone, u kojima je Siti osvojio ukupno 198 bodova, Liverpul je pokazivao da može da parira mašineriji Pepa Gvardiole. Sada je situacija takva da Siti dolazi u grad Bitlsa svjestan da je u problemu u slučaju neuspjeha...

- Ovo rivalstvo između Liverpula i Sitija postaje sve veće i veće. I nije mala stvar, jer sve ovo znači da smo postali prilično moćan tim. Protiv Sitija nemate pravo na grešku - nikada - rekao je Klop.

Klop
Klop(Foto: Reuters)

U posljednje dvije sezone Klop je sa Liverpulom izgubio dva puta od Sitija u Premijer ligi (5:0 i 2:1), jednom je pobijedio (4:3), a ima i remi bez golova.

- Tabela ide nama u prilog, ali u ovakvoj ligi nikada ne smijete da kažete da ste u prednosti ako niste spremni da to potvrđujete. Moramo svi da budemo na vrhunskom nivou da bismo bili bolji od Sitija - istakao je Klop.

Siti na „Enfildu” u prvenstvu nije slavio posljednjih 16 puta, još od maja 2003. godine.

- Očigledno je da Liverpul neće izgubiti mnogo bodova ove sezone, kao što nije bio slučaj ni prošle. To samo govori koliko je ova utakmica bitna za nas. Neko će reći da možemo mnogo više da izgubimo nego da dobijemo iz ovog derbija, ali sezona je duga - poručio je menadžer šampiona Pep Gvardiola.

Gvardiola
Gvardiola(Foto: Reuters)

Derbi je imao i predigru, jer je Gvardiola prije nekoliko dana kritikovao napadača Liverpula Sadija Manea i optužio ga da često simulira faulove. Odgovorio mu je Klop, ali su kasnije dva trenera samo potvrdila koliko jedan drugog inspirišu u posljednje dvije sezone.

- Gvardiola je najbolji na svijetu, to sam više puta rekao. Gdje god je radio, ekipe su imale apsolutno njegov pečat - rekao je Klop.

Siti ima velikih problema oko sastava, a lista povrijeđenih je duža za golmana Edersona Moraeša. Pod znakom pitanje je i nastup Davida Silve.

Čelsi i Lester preuzeli drugo mjesto

Čelsi je pobijedio Kristal Palas 2:0, Lester odradio Arsenal (takođe 2:0), pa su ta dva tima, mimo svih prognoza, trenutno na drugom mjestu na tabeli Premijer lige. Tu će ostati u slučaju da Mančester siti danas izgubi u Liverpulu...

„Plavci” su upisali osmu pobjedu od početka šampionata, a šestu uzastopnu u Premijer ligi. Golove za tim Franka Lamparda, koji je izveo najmlađi tim Čelsija u istoriji u Premijer ligi, postigli su Tami Ejbraham u 52. i Kristijan Pulišić u 79. minutu.

- Mladi igrači su veliki dio naše ekipe. Iz meča u meč smo sve bolji, sve sigurniji, ali znamo i da će doći teški dani - rekao je Lampard.

Lester je protiv „tobdžija” upisao četvrti trijumf zaredom, a potpisali su ga Džejmi Vardi i Džejms Madison. Arsenal nije slavio ni nakon četiri utakmice...

A Totenhem nije pobijedio ni u petoj utakmici zaredom. Sada je bod iz Londona, i to potpuno zasluženo, odnio Šefild junajted - 1:1.

Son je donio prednost Sparsima u 58. minutu, a gosti su poravnali u 76. kada je mrežu zatresao Baldok.

Bonus video: