Jedva čekamo Vembli, uprkos svemu

Najbolji strijelac nacionalnog tima u posljednje dvije godine priča za “Vijesti” o privilegijama i opasnostima koje krije gostovanje crnogorske reprezentacije na Vembliju, 14. novembra, u noći velikog slavlja engleskog fudbala
2711 pregleda 2 komentar(a)
Stefan Mugoša je postigao šest od posljednjih 10 golova crnogorskog tima, Foto: Reuters
Stefan Mugoša je postigao šest od posljednjih 10 golova crnogorskog tima, Foto: Reuters

Samo tri gola postigla je crnogorska reprezentacija u dosadašnjih sedam utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, od čega Stefan Mugoša dva - i to dovoljno govori o učinku naše reprezentacije u ciklusu koji se završava ovog mjeseca.

Najslabije kvalifikacije do sada, Crna Gora zatvara u četvrtak, 14. novembra - spektakularnim duelom na “Vembliju”, protiv Engleza koji će igrati 1.000. meč u istoriji, ali i utakmicom koja nema takmičarskog značaja za crnogorski tim.

O dosadašnjem toku kvalifikacija, privilegijama i opasnostima koje krije gostovanje na londonskom hramu fudbala, za “Vijesti” je pričao najbolji strijelac crnogorskog tima u posljednje dvije godine, strijelac šest od posljednjih 10 golova

Stefane, gdje je krenulo naopako?

- Prva utakmica u Bugarskoj je odredila našu sudbinu, to je bila raskrsnica - da idemo gore ili dolje. Sudija je svirao nepostojeći penal za našeg protivnika i izgubili smo dva ključna boda. Protiv Engleske u Podgorici nismo mogli ništa, a onda je pred meč sa Kosovom i politika umiješala prste. Ostali smo bez selektora i dva fudbalera u događajima koje ne želim da komentarišem, jer sam sportista i bavim se samo fudbalom. Sve je to uticalo da imamo loš kvalifikacioni ciklus i da idemo na Vembli bez ijedne pobjede u grupi.

Engleska je moćna, Crna Gora desetkovana i bez pobjede - plašite li se možda ubjedljivog poraza u noći velikog slavlja engleskog fudbala?

- Engleska je sigurno jaka, uz rame Brazilu, Španiji i najjačim reprezentacijama na svijetu - to je taj nivo. Ipak, ne mogu da razmišljam na takav način. Ne mogu da izađem na teren i razmišljam u stilu - da ne izgubimo 5:0 ili 6:0. To nije ni sportski, ni fudbalski - razmišljamo kako da odigramo što bolje, kako da uprkos brojim povredama pokušamo da pružimo što jači otpor jednoj od najboljih reprezentacija na svijetu. Na kraju krajeva, imamo sportski ponos koji nam ne dozvoljava da unaprijed razmišljamo o ubjedljivom porazu. Ja se, iskreno, radujem ovoj utakmici - jedva čekam da istrčim na Vembli, na hram fudbala.

Mugoša
Mugoša na meču protiv Kosova(Foto: Savo Prelević)

Četiri puta je Crna Gora igrala sa Engleskom meč za direktan plasman na veliko takmičenje ili u baraž, i peta utakmica, na startu ovog ciklusa, takođe je imala rezultatski naboj. Je li pomalo tužno što Crna Gora ide na Vembli bez ijedne pobjede, sa davno izgubljenim šansama da se bori za plasman na veliko takmičenje?

- Naravno da je tužno, ali to je situacija koju moramo da prihvatimo i da uradimo sve da se ne ponovi pred neki budući susret sa njima. Četiri puta je Crna Gora igrala velike mečeve protiv Engleske, za direktan plasman na veliko takmičenje ili u baraž, sjećam se dobro svakog od tih mečeva, iako nisam bio njihov dio. Zato mi je, ako ništa drugo, drago što idemo na Vembli sa istorijom dobrih igara protiv Engleske u prošlosti, što su njihovi navijači ipak znaju za nas.

Jesu li Englezi jači nego prije?

- Mnogo su jaki, podmladili su reprezentaciju i igraju fantastično. Ne mogu, ipak da kažem da su jači nego prije, jer za ekipu čiji su nosioci bili Džerard, Lampard, Runi, Teri, Ferdinand i ostali asovi ne možete da kažete da je bila slabija od bilo koga. Na taj način bih potcijenio i tri remija Crne Gore protiv Engleske, a to ne želim, jer su izvojevana sasvim zasluženo u, za nas, istorijiskim utakmicama.

Mugoša
Mugoša u prijateljskom meču protiv Mađarske(Foto: Filip Roganović)

Ko ti se najviše dopada od engleskih fudbalera?

- Hari Kejn - igra na poziciji na kojoj igram i ja. On je nivo odmah iza Mesija i Ronalda - među pet najboljih napadača na svijetu. Moćan je na zemlji i u vazduhu, izuzetno raznovrstan, strijelac i asistent, pravi lider ekipe. Obožavam način na koji igra. Ali, nije samo on - pogledajte kako igra Sterling, koliko je opasan Rašford. Pa i mnogi drugi, a meni se posebno dopada Sančo.

Hiljadita utakmica Engleza? Ne želimo da budemo samo posmatrači velikog spektakla

Kolika je čast što će Crna Gora uveličati sjajan jubilej - 1.000. utakmicu reprezentacije Engleske?

- Biće veličanstveno! Engleska je kolijevka fudbala, jedna od najvećih reprezentacija na svijetu i neizmjerno sam srećan što će Crna Gora biti dio spektakla na mitskom stadionu. Engleska igra 1.000 utakmicu, a Crna Gora je nedavno odigrala 100. i to dovoljno govori kolika je razlika u iskustvu, ali potrudićemo se da budemo pravi protagonisti na terenu u slavljeničkoj noći za Englesku, a ne samo posmatrači.

Bonus video: