Finska u transu - prvi put na velikom takmičenju

Finska je pobjedom nad Lihtenštajnom prvi put u istoriji izborila plasman na Evropsko prvenstvo u fudbalu
2192 pregleda 0 komentar(a)
Puki, Foto: Kemal Softic
Puki, Foto: Kemal Softic
Ažurirano: 15.11.2019. 22:23h

Ono što nije uspjelo Litmanenu, Hipiji i drugovima, uspjelo je sjajnom napadaču Temu Pukiju i saigračima - Finska je napokon postala fudbalska zemlja - plasirala se na EURO 2020.

Finska je kolo prije kraja kvalifikacija u grupi J, obezbijedila drugo mjesto pobjedom nad Lihtenštajnom 3:0, uz dva gola sjajnog napadača Noriča, Pukija.

Finci su do velikog međunarodnog turnira došli iz 33. pokušaja, a rekorder je Luksemburg koji iz 34 ciklusa kvalifikacija za EP i SP nije uspio da iznori učešće.

Puki je postigao devet od 15 golova Finske u ovim kvalifikacijama. Oborio je prethodne rekorde Finske, koje su sa po sedam golova držali Paskalajnen i Forsel.

Norveška je sa 4:0 dobila Farska Ostrva i ostala je u trci za plasman, ali će večeras od 20,45 sati navijati za poraz Švedske u Rumuniji, kako bi makar zadržala i teoriju, pošto u zadnjem kolu Švedska dočekuje Farane, a Rumuni gostuju Španiji.

U grupi J, Grčka je u utakmici bez značaja za plasman, slavila u Jermeniji 1:0, i revanširala s eza domaći međusobni poraz na svom terenu 3:2.

Bonus video: