Hadžibegiću teško, Vukčevića sramota, ali šta slijedi?

Pod Hadžibegićem, čak i silno oslabljena Crna Gora djeluje kao tim bez ikakvog cilja, vizije i koncepcije - ako će se tako čekati Liga nacija, koja počinje tek za 10 mjeseci, onda je i opravdana bojazan da ono prije dvije noći na “Vembliju” i nije najgora stvar koja je snašla crnogorski fudbal
8113 pregleda 23 komentar(a)
Duel Hočka i Madisona na „Vembliju”, Foto: Savo Prelević
Duel Hočka i Madisona na „Vembliju”, Foto: Savo Prelević

Najgori ciklus do sada crnogorska reprezentacija završila je na najgori način - najubjedljivijim porazom, čak 7:0 od Engleza. Na istom stadionu na kojem je prije devet godina dodirnula gornju tačku (0:0, lider u grupi na polovini kvalifikacija), Crna Gora je prije dvije noći dotakla donju tačku - simbolično, u fudbalskom hramu, londonskom Vembliju.

- Teško mi je, rezultat je mnogo težak. Nisam očekivao ovakav poraz, mislio sam da možemo bolje da prođemo, ali u ovom momentu ovo je naša stvarnost. Moram da prihvatim i saopstvenu odgovornost, nema razloga da se krijem, takav je sport - rekao je selektor Faruk Hadžibegić, koji je istakao da bi naš tim prošao bolje da je bio kompletniji.

- Vjerovatno bismo i tada izgubili, ali bismo sa Savićem, Jovetićem i ostalima dobili na iskustvu i ne bismo pravili kardinalne greške. Mi smo Englezima poklonili dva-tri gola, plus autogol!

Nije aktuelni selektor kriv za trenutno stanje crnogorskog fudbala i crnogorske reprezentacije, pad je krenuo dosta ranije, mogao je i da se predvidi, ali ni Hadžibegić za četiri mjeseca i četiri kvalifikacione utakmice nije uradio ništa što bi ponudilo barem djelić optimizma pred budućnost.

Statistika je, uostalom, neumoljiva - nula postignutih golova, 12 primljenih, jedan osvojeni bod na četiri utakmice, skoro sve odigrane pod jakim najavama da je „sramota biti posljednji” i „sramota završiti kvalifikacije bez pobjede”.

Mogla je Crna Gora da završi kvalifikacije bez pobjede, kao što je završila, mogla je da završi posljednja, i ne bi bila nikakva katastrofa da je na mečevima protiv Češke, Bugarske, Kosova i Engleske, najblaže rečeno - pokazala barem obrise ozbiljnog tima.

Mnogo lutanja, i u sastavu i u postavci, puno promjena, čak i na prvi pogled - čudnih odluka, a posljedica je igra bez samopouzdanja, bez čvrstine, bez stava, bez naznaka kvaliteta kojim bi moglo da se parira i osrednjim reprezentacijama.

Pod Hadžibegićem, čak i silno oslabljena Crna Gora djeluje kao tim bez ikakvog cilja, vizije i koncepcije - ako će se tako čekati Liga nacija, koja počinje tek za 10 mjeseci, onda je i opravdana bojazan da ono prije dvije noći na Vembliju i nije najgora stvar koja je snašla crnogorski fudbal...

Jer, Engleska je „druga planeta”, slijede dueli sa selekcijama našeg ranga.

- Prvi put otkada se bavim fudbalom, sramota me je jedne utamice - kazao je igrač najvišeg profila u timu koji je počeo meč na Vembliju, vezista Levantea Nikola Vukčević.

- Sramota me je ljudi iz Saveza koji su uz nas i trude se da nam daju maksimalne uslove, sramota me od navijača koji dolaze da nas prate, od igrača koji su ranije nosili dres reprezentacije i ostavili neki trag, sramota me od kompletne javnosti. Ovo što smo napravili je nezapamćeno u fudbalskoj istoriji Crne Gore - istakao je Vukčević.

Od 14 fudbalera koji su igrali na Vembliju (11 startera i tri zamjene), čak 12 su ponikli u Crnogorskoj fudbalskoj ligi ili i dalje igraju u njoj. Svi osim Marka Simića, koji je rođen u Srbiji, i Seada Hakšabanovića (dijaspora).

Nema Crna Gora veliki broj iseljenika da bi, poput npr. Bosne i Hercegovine i Kosova, mogla da crpi igrače iz tog izvora, a polako prolazi vrijeme fudbalera rođenih u Jugoslaviji ili SCG, koji bi mogli da izaberu da igraju za Crnu Goru.

Domaći šampionat nudi se kao jedina realna baza - za nekih osam-devet godina, na nekom novom gostovanju na Vembliju, trebalo bi tako da nastupe fudbaleri koji sada - baš ovih dana - igraju CFL.

Ima li potencijala da će biti bolje? Crni oblak nadvio se nad crnogorskim fudbalom, a londonska kiša golova samo je razotkrila do srži ono što se odavno sluti.

Sautgejt: Nekad smo se mučili s ekipama kakva je Crna Gora

Vjerovatno i selektor Engleske Garet Sautgejt pamti dane kada je Crna Gora dolazila na „Vembli” spremna da se bori do posljednje sekunde. Iako nije bio akter nijednog od prethodna dva duela Albiona i „hrabrih sokola” u Londonu...

- U prošlosti smo se mučili sa slabijim timovima, koji se brane sa velikim brojem igrača. Ali, sada imamo fudbalere koji mogu da otvore takve protivnike i stil igre koji nam omogućava da to uradimo - rekao je Sautgejt i dodao:

- Nismo dali Crnoj Gori vremena da se prilagodi. Imamo tako brze i atletski moćne igrače, koristimo njihove kvalitete. Osvojili smo prvo mjesto u grupi, uradili to sa stilom i možemo da budemo zadovoljni - kazao je Sautgejt nakon što je Albion izborio plasman na Evropsko prvenstvo

Bonus video: