Benzema želi da postane Alžirac?

Benzema razmišlja da krene u proceduru dobijanja državljanstva Alžira, kako bi igrao za nacionalni tim zemlje svog porijekla.
6219 pregleda 0 komentar(a)
Benzema u dresu Francuske
Benzema u dresu Francuske

Karim Benzema od 2015. godine nije član reprezentacije Francuske, a u nacionalni tim se neće više vratiti, poručio je juče predsjednik FS Francuske Noel Le Grat.

Napadač Reala je izbačen iz nacionalnog zbog skandala u kojem je ucjenjivao saigrača Matjea Valbuenu njegovim eksplicitnim snimcima, mada Benzema nikada nije priznao, a još i nije dokazano, da je učestvovao u tim kriminalnim radnjama.

Međutim, za njega nema mjesta među "trikolorima", tako da Benzema razmišlja da krene u proceduru dobijanja državljanstva Alžira, kako bi igrao za nacionalni tim zemlje svog porijekla.

Pravila FIFA su, međutim, stroga i mnogo toga bi trebalo da se poklopi da bi on dobio dozvolu da nastupi za Alžir.

Prije svega, mora da se odrekne francuskog državljanstva i da dobije alžirsko, a onda da traži posebnu dozvolu FIFA da promijeni nacionalni tim.

U principu, to nije moguće, s obzirom da je odigrao čak 81 utakmicu za Francusku, ali ako dokaže da je zbog nefudbalskih stvari onemogućen da igra za reprezentaciju, FIFA bi mogla da mu izađe u susret.

Benzema je nagovijestio da će tražiti put da postane alžirski reprezentativac.

"Ja sam mislio da se predsjednik ne miješa u selektorov posao. Noel, znaj da sam ja jedini koji mogu završiti svoju reprezentativnu karijeru. Ako misliš da sam gotov, daj mi da igram za neku drugu reprezentaciju pa ćemo vidjeti", napisao je Benzema na društvenim mrežama.

Bonus video: