Godinu kasnije: Da je Crna Gora pobijedila Rumuniju, igrala bi plej-of za Euro 2020.

Tačno godinu kasnije, meč u kišovitom ambijentu stadiona pod Goricom dobija još više na značaju.
5669 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Crna Gora - Rumunija
Sa meča Crna Gora - Rumunija
Ažurirano: 20.11.2019. 19:03h

Prošle godine, 20. novembra, dakle prije tačno 365 dana, Crna Gora je zaključila premijerno izdanje Lige nacija porazom od Rumunije pod Goricom 1:0.

Veliko nevrijeme, kiša, grmljavina i vjetar su tog dana pogodili Podgoricu, čak je i odigravanje meča bilo pod velikim znakom pitanja, ali nebo se smilovalo pred sam početak susreta i momci u crvenim i žutim dresovima na kraju su izašli na teren.

Rumunija je pobijedila Crnu Goru sa 1:0, golom Cukudeana minut prije kraja prvog poluvremena, nakon loše reakcije golmana Danijela Petkovića, kojem se lopta izmigoljila iz ruku, prošla i kroz noge i završila u mreži.

U drugom poluvremenu, Marko Janković nije iskoristio penal (odbranio mu Tatarušanu) i Rumuni su proslavili pobjedu i 2. mjesto u grupi C Lige nacija, iza Srbije. Crna Gora je ostala treća...

Tačno godinu kasnije, meč u kišovitom ambijentu stadiona pod Goricom dobija još više na značaju.

Ispostavilo se, naime, da bi Crna Gora igrala plej-of Lige nacija - bila bi na dva koraka od Evropskog prvenstva, samo da je pobijedila na tom meču i da je zauzela drugo mjesto u grupi. Bez obzira što kasnije, u kvalifikacijama za Euro, nije ostvarila niti jednu pobjedu.

Uefa je, naime, danas saopštila spisak reprezentacija koje će imati šansu da izbore plasman u završinicu EP preko plej-ofa Lige nacija.

Dvadeset ekipa ostvarilo je plasman preko regularnih kvalifikacija, ostala su upražnjena još četiri mjesta koja će se dobiti nakon utakmica baraža u martu.

Iz A Lige nacija, samo Island nije uspio da izborili plasman na EP, pa će dobiti šansu u plej-ofu.

Iz Lige B - tačno četiri tima nisu izborila odlazak na Euro i oni će igrati plej-of - Bosna i Hercegovina, Slovačka, Republika Irska i Sjeverna Irska.

Iz Lige C, samo je Finska izborila plasman kroz kvalifikacije, a Srbija, Norveška i Škotska su pobjednici grupa, pa će igrati plej-of.

Popunjen je i plej-of Lige D: Kosovo, Bjerorusija, Sjeverna Makedonija i Gruzija.

Kako plej-of svake lige treba da broji po četiri tima, ostala su upražnjena tri mjesta u Ligi A i jedno u Ligi C.

Oni će se dobiti tako što će učešće uzeti sljedeći najbolje plasirani timovi iz Lige nacije koji nisu izborili vizu preko regularnih kvalifikacija.

Skala se spušta na Ligu C i dobijaju se četiri drugoplasirana tima u grupama: Bugarska, Izrael, Mađarska i Rumunija.

Uefa
Reprezentacije koje će igrati u plej-ofu Lige nacija

Žrijebom, koji će biti obavljen u petak, biće određeno koja će tri od pomenutih timova praviti društvo Islandu u plej-ofu Lige A, a koja će igrati plej-of Lige C.

Četiri plej-ofa daće četiri posljednja tima koja će se plasirati na EP.

Već je poznato kako će u polufinalu plej-ofa Lige grupe B igrati BiH i Sjeverna Irska, te Slovačka - Republika Irska, u grupi C igraće Norveška i Srbija, dok Škoti još čekaju protivnika, a u grupi D snage će odmjeriti Gruzija i Bjelorusija, te Sjeverna Makedonija i Kosovo.

Kod domaćinstva polufinalnih susreta gledao se ranking reprezetacija, dok će domaćini finalnih susreta bit će određeni žrijebom.

Bonus video: