„Azuri” i Albion za sve ukuse, Belgijanci spremni za iskorak

Italijani i „crveni đavoli” jedine ekipe sa maksimalnim učinkom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, Holandija na velikom takmičenju prvi put od 2014.
1283 pregleda 0 komentar(a)
Belgijanci su kvalifikacije odigrali bez greške, Foto: Reuters
Belgijanci su kvalifikacije odigrali bez greške, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2019. 09:25h

Prošlo je osam mjeseci fudbala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, pa je poznato 20 od ukupno 24 učesnika Eura koji će se naredne godine igrati u 12 gradova širom Starog kontinenta.

Ostala četiri imena znaće se u martu 2020. nakon što se završi plej-of Lige nacija, a u ovom trenutku je poznato da na EP idu: Engleska, Češka, Ukrajina, Portugal, Njemačka, Holandija, Švajcarska, Danska, Hrvatska, Vels, Španija, Švedska, Poljska, Austrija, Francuska, Turska, Belgija, Rusija, Italija i Finska, jedini debitant.

DOMINACIJA ENGLESKE, BELGIJE I ITALIJE

Niko nije ni sumnjao u to da je Engleska favorit grupe A, od starta se tako i nametnula. Čak 37 golova dao je Albion u duelima sa Crnom Gorom, Češkom, Kosovom i Bugarskom i pobijedio je u sedam od ukupno osam utakmica - izgubio je samo od Čeha u Pragu.

„Albion koji podsjeća na onaj iz 1996. godine”, navode engleski mediji.

Belgija i Italija su jedine ekipe u kvalifikacijama koje su osvojile maksimalan broj bodova. Belgijanci su se poigravali sa rivalima u grupi I (dali su 40 golova), odakle se na Euro plasirana i Rusija, pa tim Roberta Martinesa opet na veliko takmičenje ide kao jedni od favorita za titulu...

99 golova za Portugal dao je Kristijano Ronaldo, od čega 11 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. CR7 je oborio mnoge rekorde, a naredna meta mu je Iranac Ali Daei, koji je sa 109 pogodaka najbolji strijelac u istoriji kada su u pitanju nastupi za reprezentaciju

I Italija je bila furiozna, iako je u kvalifikacije ušla sa ne baš puno optimizma. Pod komandom Roberta Manćinija su to neki novi „azuri”, a Euro je prva prava prilika i da se talentovani tim Italije dokaže na velikoj sceni.

BUĐENJE HOLANĐANA I SNAGA UKRAJINE

Holandija će igrati na velikom takmičenju prvi put nakon šest godina, još od Mundijala 2014. kada je osvojila treće mjesto.

„Oranje” opet blista, ponovo je rasadnik talenata, pa Ronald Kuman na EP vodi tim koji će biti super motivisan da se dokaže.

A način na koji je Ukrajina osvojila grupu B i iza sebe ostavila Portugal i Srbiju je impresivan. Sastav Andrija Ševčenka je kvalifikacije završio bez poraza, pa će treći put zaredom biti učesnik kontinentalnog takmičenja.

BALKANSKA RAZOČARANJA, FINSKA SENZACIJA

Srbija je podbacila u grupi B, ispred nje su na Euro otišle Ukrajina i Portugal, pa se već sada spekuliše o budućnosti Ljubiše Tumbakovića na klupi „orlova”.

Sa bivšim selektorom Crne Gore ili bez njega, Srbija ima šansu da sve ispravi kroz baraž Lige nacija, baš kao i Bosna i Hercegovina.

„Zmajevi” su imali stresne kvalifikacije u grupi J koje su završili iza Italije, Finske i Grčke sa svega četiri trijumfa iz 10 utakmica. čak je i Robert Prosinečki u jednom trenutku napustio klupu BiH, pa se vratio. Popularni Robi je sada ponovo tema i otvoreno pitanje da li će predvoditi selekciju u baražu Lige nacija.

Među balkanskim razočaranjima je svakako i Crna Gora, iako nije ni bila favorit da se nađe na EP. Kompletna slika naše reprezentacije tokom kvalifikacijam je, međutim, skromna - osvojila je samo tri boda, dala je samo tri gola, u osam utakmica nije nijednom pobijedila...

Najljepša priča kvalifikacija je svakako Finska, koja će prvi put u istoriji igrati na velikom takmičenju. Finci su na pravi način iskoristili krizu u Bosne i Hercegovine i Grčkoj, te na kraju bili ubjedljivo drugi - imali su četiri boda više od Helena, a pet od BiH.

Finska ima i igračku senzaciju - riječ je o napadaču Temuu Pukiju, koji je u kvalifikacijama dao 10 od ukupno 16 golova svoje selekcije.

Žrijeb za EP je 30. novembra. Prvi šešir čine: Belgija, Italija (domaćin), Engleska (domaćin), Njemačka (domaćin), Španija (domaćin), Ukrajina, u drugom se nalaze Francuska, Poljska, Švajcarska, Hrvatska, Holandija (domaćin), Rusija (domaćin). Treći čine Portugal, Turska, Danska (domaćin), Austrija, Švedska, Češka, a četvrti Vels, Finska, te četiri pobjeda baraž turnira u Ligi nacija.

Bonus video: