Flamengo ili tango: Brazilsko-argentinski sudar za istoriju u Limi

River Plata brani titulu prvaka Južne Amerike, dok se silno pojačani Flamengo nada kraju 38-godišnjeg čekanja (21 sat po srednjeevropskom vremenu)
2602 pregleda 0 komentar(a)
Ovako su navijači Flamenga ispratili fudbalere u Limu, Foto: Reuters
Ovako su navijači Flamenga ispratili fudbalere u Limu, Foto: Reuters

Na stadionu “Monumental” u Limi, glavnom gradu Perua, za naslov klupskog prvaka Južne Amerike večeras u 21 sat po srednjeevropskom vremenu boriće se giganti iz dvije najtrofejnije fudbalske nacije sa one strane “bare”.

Brazilski Flamengo, tim sa sa kultne “Marakane”, igraće za drugu titulu kontinentalnog šampiona, dok će gigant sa buenosajreskog “Monumentala” - River Plata, braniti titulu osvojenu prošle godine nakon epskog dvomeča sa Bokom juniors, okončanog u Evropi - u Madridu.

Južnoamerička konfederacija je nakon burnih prošlogodišnjih dešavanja odlučila da se od 2019. pobjednik dobija u jednom meču finala, i to na neutralnom terenu. Prvi izbor pao je na Santjago, ali je organizacija finala zbog višenedjeljnih prostesta u Čileu, premještena u Limu.

Da li će se isti naziv stadiona u glavnom gradu Perua sa svojim domom u Buenos Ajresu posrećiti trofejnom treneru argentinskog velikana, Marselu Galjardu, supertalentovanom 43-godišnjem stručnjaku na klupi Rivera, čija se budućnost vezuje za Barselonu - biće poznato večeras.

Povezani članci

22. Novembar 2019.

Riverov Napoleon koji je osvojio Južnu Ameriku

Galjardo bi pobjedom svojih izabranika postao tek treći trener sa više od jednog naslova prvaka Južne Amerike, a specijalista je za kup takmičenja.

No, sa druge strane je tvorac velike Benfike i njenog sjajnog niza, portugalski stručnjak Žorž Žezus. Koliko dobar posao obavlja Portugalac demonstrirao je u polufinalu kada je u dvomeču sa 6:1 nadigrao Gremio. Flamengo je i na pragu titule u brazilskoj Seriji A, jer ima 13 bodova i utakmicu više u odnosu na prvog pratioca, ekipu Palmeirasa. Žezusu je za titulu prvaka Brazila dovoljna još jedna pobjeda u četiri utakmice.

lima
Stadion u Limi(Foto: AP)

Portugalski trener je umijeće pokazao podatkom da je obnovio karijere mladih brazilskih nada koje se nisu snašle u velikim evropskim klubovima. To se naročito odnosi na igrača posuđenog iz Intera, Gabrijela Barbosu, koji je u Flamengu opravdao nadimak Gabigol! U tandemu sa Brunom Enrikeom je prava napast za odbrane - njih dvojica su dali čak 69 golova ove godine.

- Bio sam najboji strijelac u Brazilu prošle sezone, biću, nadam se i ove. Sazrio sam, a u Interu sam imao ograničene mogućnosti. Sad znam da mogu da dajem golove svuda i u svakom takmičenju, ma kako ona bila kvalitetna - prijeti Gabigol.

Ipak, ključ svake velike utakmice je u odbrani, a njom će sa gola Flamenga dirigovati iskusni i u Španiji prekaljeni Dijego Alveš.

- Spremni smo da vratimo slavu najvećem klubu na svijetu. Decenijama sam se pripremao za ovo, i da, dobro ste čuli. Ko ne vjeruje neka dođe na “Marakanu” pred ključne mečeve, i vidjeće da takve atmosfere nigdje nema. Flamengo pokazuije da je najveći, jer je pred osvajanjem dvije velike titule, a stvari su pošle nabolje dolaskom Žesusa, ili kako mi to igrači volimo da kažemo - Gospodina - istakao je 34-godišnji golman.

Na drugoj strani River Plata je u reprizi prošlogodišnjeg finala, u ovosezonskom polufinalu bila bolja od najljućeg neprijatelja i susjeda, Boke juniors 2:1.

River Plate
Navijači Rivera(Foto: Reuters)

Flamengo i River su prošle godine bili u istoj grupi, i oba meča su završena bez pobjednika, na “Marakani” 2:2, u Buenos Ajresu 0:0. No, tada Žezus još nije bio na klupi Flamenga.

- Oni su veliki rivali. Biće to finale dvije ekipe podjednakih kvaliteta, kako igračkih tako i taktičkih. To znači da imamo šansu da ponovimo prošlogodišnji uspjeh, a vidjećemo kako će važnost uticati na rezultat i ljepotu igre - kratak je bIo Galjardo, koji je sa Riverom čak pet puta zaredom stigao najmanje do polufinala Kopa Libertadores.

Bonus video: