Serijski golgeter

Robert Levandovski je za tri i po mjeseca sezone 2019/20. postigao 31 gol u svim takmičenjima. O kakvom je napadaču riječ, mogla je da se uvjeri i Zvezdina publika u Ligi šampiona
2041 pregleda 0 komentar(a)
Poljska gol-mašina: Robert Levandovski, Foto: Beta-AP
Poljska gol-mašina: Robert Levandovski, Foto: Beta-AP

Preko 40 hiljada navijača Crvene zvezde došlo je prije dvije noći na stadion „Rajko Mitić” u nadi da „crveno-bijeli” imaju kapacitet da sruše Bajern.

Pedesetak minuta Zvezda je gubila 1:0 uprkos dominaciji gostiju, a onda je postala žrtva surovog golgetera - Roberta Levandovskog koji je odjednom riješio da svaki kontakt s loptom pretvori u blago.

Drugi put u karijeri je popularni Leva postigao četiri gola u jednoj utakmici u Ligi šampiona, a u Beogradu mu je za taj podvig trebalo svega 14 minuta i 31 sekunda - od 53. do 68. kada je i bilo kristalno jasno da Zvezdu čeka najteži poraz u istoriji u evropskim takmičenjima.

Na kraju je bilo 6:0 za Bavarce, pogađali su i Leon Gorecka i Korentan Toliso, ali sve je bilo u znaku Levandovskog koji je uzeo i loptu nakon utakmice kao suvenir.

„Moram nešto da priznam - postao sam zavisan od golova”, napisao je Poljak na Tviteru.

Levandovski je igrač koji živi od golova, a samo u prva tri i po mjeseca sezone 2019/20. bio je strijelac 31 put u svim takmičenjima, računajući nastupe u klubu i reprezentaciji.

Čak 17 golova dao je u Bundesligi i Kupu Njemačke (16+1),10 puta je bio strijelac u Ligi šampiona u pet mečeva, a upisao je i četiri za Poljsku, s kojom je osigurao plasman na Evropsko prvenstvo. Kakva je godina iza bivšeg napadača Borusije govori i to da je u 2019. mrežu rivala zatresao 51 put.

Kvaliteti i klasa Levandovskog, naravno, nisu novost, ali njemački mediji su dan nakon rapsodije u Beogradu malo pažnje posvetili tome kakav je profesionalac 31-godišnjak iz Varšave.

- Ne poznajem nikog ko ima takvu samokontrolu kao Robert. Striktno poštuje sva pravila, sluša nutricionistu, klupske doktore. Radi sve što mora da radi vrhunski sportista - rekla je njegova supruga Ana.

Nadovezao se izvršni direktor Bavaraca Karl-Hajnc Rumenige.

- Lakoća kojom igra Levandovski je nevjerovatna. Izgleda da je fizički sve bolji kako vrijeme odmiče. Ovo što vidimo od njega je zastrašujući nivo - poručio je Rumenige. Lotar Mateus ionako nikada nije krio koliko cijeni Poljaka:

- Trenutno je na nivou Lea Mesija i Kristijana Ronalda - istakao je Mateus.

Levandovski je u top 5 strijelaca Lige šampiona u istoriji. Na brojci je od 63 gola, ispred su samo Ronaldo, Mesi, Karim Benzema i Raul Gonsales.

Postao je i peti fudbaler u istoriji Lige šampiona koji je pogodio u svakom od prvih pet mečeva u grupnoj fazi. Prije njega to su uradili Alesandro del Pjero, Sergej Rebrov, Kristijano Ronaldo i Nejmar.

Levandovski je, na kraju krajeva, vjerovatno i jedini igrač Bajerna na čiju formu ne utiče to ko mu je trener. On je „serijski ubica” protivnika, tresao je mreže i pod Karlom Anćelotijem, Pepom Gvardiolom, Jupom Hajnkesom, Nikom Kovačem... Sada to radi i pod komandom privremenog šefa Hansija Flika, koji je Bajern vodio na četiri utakmice od kada je prije dvadesetak dana naslijedio Kovača. I ima četiri trijumfa u Bundesligi i Ligi šampiona isto toliko utakmica, i to uz gol-razliku - 16:0!

51 gol postigao je Robert Levandovski u 2019. za klub i reprezentaciju. U ovoj godini je samo u Bundesligi bio strijelac 28 puta

63 pogotka u karijeri u Ligi šampiona dao je do sada poljski napadač i peti je strijelac u istoriji tog takmičenja. Ispred njega su samo Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi, Raul Gonsales i Karim Benzema

14 minuta i 31 sekundu trebalo je Levandovskom da postigne četiri gola protiv Crvene zvezde. Do najbržeg pokera pogodaka u istoriji Lige šampiona došao je u periodu od 53. do 68. minu

Bonus video: