Najveći derbi za jesenju titulu

Sutjeska i Budućnost mogli bi danas kraj Bistrice (15 sati) u najvećem crnogorskom derbiju da riješe ko osvaja jesenju titulu, ali prijeti im i Iskra, koja u 13 časova dočekuje Petrovac
2974 pregleda 1 komentar(a)
Sa prvog ovosezonskog derbija, Foto: Savo Prelević
Sa prvog ovosezonskog derbija, Foto: Savo Prelević

Ishod najvećeg crnogorskog fudbalskog derbija više će donijeti na psihološkom, nego na bodovnom planu, smatra napadač Sutjeske Božo Marković uoči današnjeg okršaja protiv Budućnosti kraj Bistrice (15 sati, TV prenos).

Dva najveća domaća kluba igraju drugi, od četiri međusobna duela u prvenstvu ove sezone. Prvi, 18. septembra, Nikšićani su dobili u Podgorici sa 4:1.

MARKOVIĆ: NIJE PRESUDNA, ALI PUNO ZNAČI

Uoči 17. kola, tri prije kraja jesenje polusezone, Sutjeska ima dva boda više, ali i utakmicu više. Virtuelno je, dakle, Budućnost na prvom mjestu - pod uslovom da dobije zaostali meč u Grblju na kraju polusezone.

Nakon današnjeg, ostaju još dva kola do kraja zimske pauze, pa bi derbi kraj Bistrice mogao da odluči jesenjeg prvaka. Pita se, međutim, i trećeplasirana Iskra, koja je na samo dva boda od 1. mjesta, a danas dočekuje Petrovac.

- Nije presudna utakmica - ipak će do kraja ostati još 18 kola, na proljeće ćemo igrati još dva derbija sa njima. Utakmica je, međutim, vrlo značajna, kao i svaka druga. Rekao bih i više psihološki, nego bodovno. Budućnost je u ovom trenutku za korak ispred nas na tabeli, s obzirom na to da ima zaostalu utakmicu, a mi bismo pobjedom preuzeli prvo mjesto u pravom smislu i došli na korak od jesenje titule. To bi nam puno značilo, bez obzira što ne bi riješilo ništa - kaže Božo Marković.

Sutjeska u dobrom ritmu dočekuje derbi - tim Nikole Rakojevića osvojio je 10 bodova na četiri posljednja meča (tri pobjede i remi), uz gol-razliku 10:2.

U malom pobedničkoj seriji je, međutim, i Budućnost - nakon poraza od Zete, u prvom meču poslije smjene Branka Brnovića, uslijedile su tri vezane pobjede, od čega dvije protiv Jedinstva u Kupu. Novi trener Mladen Milinković za sada je, dakle, stopostotan (dvije pobjede), ali će njegov tim danas biti na najvećem iskušenju. - Dobro se poznajemo, igrali smo puno puta. Što se nas tiče, znamo sve njihove vrline i mane. Budućnost ima odličan potencijal u napadu i pokušaćemo organizovanom igrom da ih neutrališemo, da ih blokiramo. Na drugoj strani, vjerujem da ćemo biti skoncentrisani i da ćemo iskoristiti njihove nedostatke - dodaje Marković.

SUSPENZIJE, POVREDA I TRADICIJA

Oba tima su oslabljena - Sutjeska nema suspendovane golmana Giljena i lijevog beka Bulatovića, gostima nedostaje odavno povrijeđeni napadač Vujačić.

- Nedostaje Giljen, ali tu je Ličina, nema Bulatovića, ali lijevog beka će igrati Marko Vučić, po meni možda i najbolji igrač na toj poziciji u ligi. Mislim da je Budućnost više hendikepirana nego mi, jer je Vujačić mnogo značajan za igru koju oni forsiraju - ističe Božo Marković.

Ukupno, 48 puta sastali su se Budućnost i Sutjeska u samostalnoj Crnoj Gori (Kup i prvenstvo). Podgoričani imaju 21 trijumf, Nikšićani 11, uz 16 remija. Na stadionu kraj Bistrice - sedam pobjeda Sutjeske, osam Budućnosti, uz devet remija. To je, međutim, 13-godišnja statistika, a u posljednje dvije sezone - Budućnost nije pobijedila Sutjesku. Na devet mečeva, pet pobjeda Nikšićana i četiri remija. Božo Marković smatra da se šampion oporavio od paklenog početka sezone (evropski mečevi koji su trajali i tokom avgusta) i da je ušao u normalan ritam. - Pomogle su, nam, naravno, tri pauze zbog obaveza reprezentacije. Ušli smo u decembar, finiš je jesenje polusezone, ali nema umora, svi će izvući maksimum sada na kraju polusezone - zaključuje Božo Marković.

Blažić: Ako želimo da uradimo nešto, treba da dobijamo ovakve mečeve

Iskra je bez poraza od 14. septembra (devet utakmica), a ukoliko danas na kampu FSCG u 13 sati pobijedi Petrovac, ostaće u trci da osvoji jesenju titulu, dva kola prije kraja polusezone.

- Petrovac je uvijek neugodan za nas kada smo domaćini. Popravili su rezultate nakon promjene trenera i moraćemo dobro da se pomučimo da osvojimo bodove, iako smo mi u gornjem, a oni u donjem dijelu tabele - kaže iskusni Srđan Blažić, golman Iskre. Iako nije ni polovina sezone, Danilovgrađani su na odličnom putu da prvi put u istoriji izbore plasman na evropsku scenu.

- Da bismo ostvarili zacrtane ciljeve, moramo da pobjeđujemo ovakve utakmice. Nemamo pravo na kiks i maksimalno ozbiljno ćemo se pripremiti za meč - dodaje Blažić. Još tri meča igraju se danas u 17. kolu.

Okršaj Podgorice i Zete na “DG areni” (16 sati) mogao bi da se nazove duelom za 4. mjesto, jer Golubovčani imaju 25 bodova, ali prijeti im debitant u eliti, koji ima 21.

OFK Titograd kod kuće protiv posljednjeplasiranog Grblja, koji već 13 mečeva ne zna za pobjedu, ima šansu da izađe iz rezultatske krize i ostvari prvu pobjedu pod novim trenerom, Zoranom Govedaricom (15 h).

Rudar i Kom, koji su izjednačeni na 7. mjestu, na granici “crvene zone”, igraju u Pljevljima u 13 časova.

Bonus video: