Ruši sve stereotipe: As Rome govori osam jezika i ima dvije diplome

Mhitarjan sada može da priča na jermenskom, francuskom, portugalskom, ruskom, ukrajinskom, engleskom, njemačkom i italijanskom
6519 pregleda 6 komentar(a)
Henrik Mhitarjan, Foto: AP
Henrik Mhitarjan, Foto: AP

Stereotip koji traje decenijama da fudbaleri nisu previše inteligentni i da zbog profesionalnih obaveza zanemaruju obrazovanje polako se ruši.

Jedan od onih koji, definitivno, razbija sve tabue je Henrik Mhitarjan, najbolji jermenski fudbaler i igrač Rome, koji je tečno govori osam jezika, računajući i maternji, a ima i dvije fakultetske diplome.

Mhitarjan je, očigledno, veoma talentovan za jezike, a i posvećen učenju, pa je tako za samo tri mjeseca savladao italijanski da već može da razovara sa novinarima i odgovara na pitanja.

Time je Miki dostigao Romelua Lukakua, Interovog belgijskog napadača, koji, takođe, govori osam različitih jezika.

Mhitarjan sada može da priča na jermenskom, francuskom, portugalskom, ruskom, ukrajinskom, engleskom, njemačkom i italijanskom.

On je ruski naučio od bake Ruskinje, francuski je savladao još kao dijete, jer je njegov otac igrao fudbal u toj zemlji.

Sa 13 godina, Mhitarjan je proveo pola godine u Brazilu, gdje je trenirao u Sao Paulu i tada naučio portugalski.

U Ukrajinu je došao 2010, kada je postao član Metalurga, a kasnije Šahtjora, da bi njemački naučio igrajući za Dortmund.

Engleski se podrazumijevao, a dodatno ga je usavršio tokom boravka u Mančester junajtedu i Arsenalu.

I sada je na red došao italijanski...

Takođe, 30-godišnji Mhitarjan je ima diplomu Fakulteta za fizičku kulturu iz Jerevana, te završio je biznis studije na Institutu u Sankt Peterburgu, koje ima područno odjeljenje u glavnom gradu Jermenije.

Više puta je kazao da će po završetku karijere nastaviti školovanje.

Bonus video: