Staklene noge Usmana Dembelea - kako je Barsa "pukla" 150 miliona

Francuz opet povrijeđen, neće igrati do februara naredne godine, što znači da će od kada je stigao u avgustu 2017. propustiti 58 utakmica "blaugrane"
6277 pregleda 0 komentar(a)
Usman Dembele u momentu kada se povrijedio protiv Borusije, Foto: Beta/AP
Usman Dembele u momentu kada se povrijedio protiv Borusije, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.12.2019. 17:05h

O Usmanu Dembeleu je prethodne dvije godine rečeno mnogo toga - da je lijen, da je zavisnik od video igrica, da ne sluša savjete trenera Barselone Ernesta Valverdea...

Rijetko je Francuz javno odgovarao na takve kritike, jer je imao i važnijeg posla od kada je stigao u Barsu - konstantno je bio u oporavku od povreda.

Činjenice govore da je od kada je od septembra 2017. do danas bio povrijeđen osam puta, da će do februara 2020. propustiti čak 58 utakmica „blaugrane” od kada je došao iz Borusije Dortmund za skoro 150 miliona eura.

Hronološki je to išlo ovako:

Prva povreda se dogodila u septembru 2017. Dembele je tada istegao zadnju ložu lijeve noge i čak 106 dana je bio van terena. Zato je i propustio 20 utakmica kluba u koji je došao kao veliko pojačanje.

Tek što se oporavio 22-godišnji napadač, a navijači počeli da se navikavaju na njegov nesporni talenat, uslijedilo je novo razočaranje - povrijedio je mišić lijeve noge i pauzirao 20 dana (sedam utakmica).

Zbog ne baš profesionalnog odnosa prema obavezama Dembele je često i zdrav bio na tribinama ili na klupi, a samo u 2019. imao je šest povreda.

Usman Dembele
Usman Dembele(Foto: Twitter)

U januaru je imao problema sa zglobom lijeve noge - nije ga bilo 18 dana, nije bio u protokolu na pet mečeva, da bi u martu pauzirao još 26 dana zbog povrede lista lijeve noge.

A u maju se opet upalila zadnja loža. Ovog puta desne noge - nije ga bilo u timu 42 dana, preskočio je četiri duela velikana sa "Nou kampa".

Bilo je to sve za sezonu 2018/19, ali u stvari je samo najavilo ono što će se događati u ovoj.

U avgustu je na svoju ruku, uprkos lakšoj povredi zadnje lože, otišao da igra za reprezentaciju Senegala i stanje se pogoršalo, pa je morao da odmara više od mjesec. Potom su se u septembru pojavili i mišićni problemi...

Zadnja loža je stradala i u duelu sa Borusijom u Ligi šampiona prošle srijede. Prognoze su da ga neće biti 70 dana, da će propustiti makar 12 mečeva i da bi na teren mogao da se vrati tek u februaru naredne godine.

Dembele je za Barsu odigrao 74 utakmice i postigao je 19 golova.

Bonus video: