Teški dani na "Gudisonu": Everton je sanjao Ligu šampiona, realnost je borba za opstanak

Čelnici "karamela" u četvrtak su otpustili menadžera Marka Silvu. Ekipa poslije 15 kola ima 14 bodova i nalazi se na 18. mjestu na tabeli
2648 pregleda 0 komentar(a)
Marko Silva, Foto: Beta-AP
Marko Silva, Foto: Beta-AP

Marko Silva više nije menadžer Evertona. Portugalac je nakon 18 mjeseci na klupi “karamela“ dobio otkaz, a njegov boravak u klubu mogao bi se opisati kao – mnogo para – malo muzike.

Čelnici Evertona zahvalili su se Silvi na saradnji poslije poraza (5:2) u gradskom derbiju od Liverpula. “Karamele“ nedjeljama unazad bilježe očajne rezultate i bilo je pitanje vremena kada će mladi stručnjak otići sa “Gudisona“. Ekipa je nakon 15 kola u zoni ispadanja, što niko u plavom dijelu Liverpula nije očekivao. Pogotovo kada se pogledaju ulaganja proteklih godina, tačnije od dolaska Farada Moširija.

Iranski biznismen je u februaru 2016. godine postao većinski vlasnik Evertona i do danas na pojačanja potrošio oko 580 miliona eura. Najavio je i ulaganje još 500 miliona u izgradnju novog stadiona.

Moširi je odmah po dolasku rekao da će tokom njegovog gazdovanja klub igrati u Ligi šampiona. Ambiciozan projekat pratila su velika ulaganja, ali i česte promjene menadžera. Kada je došao, ekipu je vodio Roberto Martinez. Belgijanac nije dočekao kraj sezone na klupi “karamela“ – smijenjen je u maju 2016, a u ljetnjem prelaznom roku klub je angažovao Ronalda Kumana.

Pod Kumanovim vođstvom ekipa je sezonu 2016/2017 završila na sedmom mjestu. Tada je uprava odlučila da odriješi kesu, pa je po završetku sezone izdvojen najveći budžet u istoriji kluba za pojačanja. Oko 150 miliona funti plaćeno je ljeta 2017. za Majkla Kina, Džordana Pikforda, Dejvija Klasena, Gilfija Sigurdsona... Kuman je tog ljeta ostao bez Romelua Lukakua, pa je prvi izbor na poziciji napadača bio Dženk Tosun. Na “Gudisonu“ su sve glasnije pričali o Ligi šampiona.

Ipak, početak sezone 2017/2018. nije obećavao. Poslije devet kola ekipa je bila u zoni ispadanja, a poraz od Arsenala krajem oktobra na domaćem terenu bio je okidač. Uprava je otpustila Kumana i na njegovo mjesto dovela menadžera, koji je ekspert da ekipu izvuče iz letargije i spasi ispadanja. U pitanju je Sem Alardajs.

Big Sem odradio je ono što se od njega očekivalo – Everton je ubrzo izašao iz opasne zone i sezonu završio na visokom osmom mjestu. Ipak, iskusni stručnjak nije bio po volji vodećih ljudi u klubu, otišao je na kraju sezone, a na njegovo mjesto na ljeto 2018. stiže Marko Silva.

Silva dolazi iz Votforda, a sa njim – takođe sa “Vikaridž rouda“ – za 40 miliona eura i Brazilac Rišarlison. Ekipu su još pojačali Luka Dinj, Jeri Mina i Bernard. Na pozajmicu su dovedeni Kurt Zuma i Andre Gomeš.

Ponovo je sklopljen respektabilan tim, ali rezultati su bili prosječni. Opet je krajnji domet bio osmo mjesto, a najava o velikom projektu i ogromna ulaganja nijesu imala pokriće u rezultatima.

Rezultati su i ove sezone daleko od očekivanih, iako je uprava i ovog ljeta bila aktivna na tržištu. Aleks Ajvobi, Žan-Filip Gbamin, Fabijan Delf i mladi Mojze Kin zadužili su opremu “karamela“, ali njihov učinak na terenu ove sezone bio je minimalan, što se i vidi po rezultatima. Doduše, Delf je zbog povrede propustio početak sezone, dok je situacija sa Gbaminom ozbiljnija. On je odigrao samo dva meča – povrijedio je butni mišić i njegov povratak na teren očekuje se naredne godine. Učinak Ajvobija i Kina je zanemarljiv.

Optimizam, koji je vladao uoči početka sezone brzo je splasnuo. Nakon uvodna dva kola, ekipa je osvojila četiri boda, da bi onda u narednih 13 mečeva uzela svega 10. Priča o Silvinom odlasku prvi put je pokrenuta krajem septembra, kada je ekipa vezala četiri poraza (Bornmut, Šefild junajted, Mančester siti i Barnli). Nakon toga uslijedila je pobjeda nad Vest Hemom, nesrećni poraz od Brajtona – kada je Dinj u 95. minutu zatresao sopstvenu mrežu – te remi sa Totenhemom i trijumf nad Sautemptonom. Nakon pobjede nad “ svecima“ došla je reprezentativna pauza, koja, očigledno, nije pozitivno djelovala na ekipu. “Karamele“ su vezale tri poraza, a naročito je bolan bio onaj od Noriča na domaćem terenu (0:2). Već tada je bilo jasno da je Silva bivši, a ni njegovo ponašanje kraj aut-linije nije nagovještavalo da ima čarobnu formulu da promijeni situaciju. Izgledao je bespomoćno, dok je ekipa igrala bez ideje i koncentracije. Odsustvo koncentracije najbolje se oslikava u podatku da je Everton ove sezone pet golova primio u sudijskoj nadoknadi.

Navijači Portugalcu zamjeraju što kod igrača nije dovoljno razvio borbeni duh. Od Silvinog dolaska, Everton je 28 puta prvi primio gol i nijednom nije uspio da preokrene rezultat. Pet puta su u takvim situacijama stizali do boda.

Silva je na klupi Evertona u Premijer ligi sjedio 53 puta. Ekipa je u tom periodu zabilježila 19 pobjeda, 11 remija, a 23 puta su “karamele“ poražene. To je 1,28 osvojenih bodova po meču, što je najgori učinak nekog stručnjaka na “Gudisonu“ još od ere Voltera Smita, koje je na klupi sjedio od 1998. do 2002.

Iza Evertona je očajna sezona, a ni raspored u narednim kolima im ne odgovara. “Karamele“ danas (13:30h) u 16. kolu dočekuju Čelsi, a zatim slijede mečevi sa Mančester junajtedom i Arsenalom. Tim će protiv Čelsija voditi klupska legenda, Dankan Ferguson, a očekuje se da narednih dana uprava imenuje novog menadžera. Ko god to bude, imaće težak zadatak da obezbijedi opstanak i ne dozvoli da Everton prvi put poslije 1954. igra u drugoj ligi.

Bonus video: