Gol na 94 minuta: Jovetić je igrač za najveću scenu, samo kada je zdrav

Jovetić je do šest golova došao odigravši samo 12 utakmica, od kojih je pet puta bio u prvom timu, a na terenu proveo svega 567 minuta
53 pregleda 2 komentar(a)
stevan jovetić, Foto: Reuters
stevan jovetić, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2018. 11:55h

Malo po malo, korak po korak, utakmica po utakmicu i Stevan Jovetić u Monako pokazuje da je igrač za najveću scenu, samo kada je zdrav.

U duelu sa Bordoom, upisao je šesti gol u prvenstvu Francuske, što je, naizgled, skroman golgeterski učinak, s obzirom na to da je prošlo 28 kola, te da više pogodaka od njega u timu imaju Radamel Falkao (17), Roni Lopes i Keita Balde (po osam).

Jovetić je, međutim, do šest golova došao odigravši samo 12 utakmica, od kojih je pet puta bio u prvom timu, a na terenu proveo svega 567 minuta.

On je, dakle, u prosjeku pogađao na svakih 94 minuta, što njegovom skoru daje potpuno drugu dimenziju.

Bilo bi, sigurno, i bolje da nije bilo dvije povrede, koje su ga odvojile od terena skoro tri mjeseca.

Prvo je povrijedio zadnju ložu na meču Crna Gora – Danska, početkom oktobra, da bi 17. novembra “stradao” i butni mišić, zbog čega se oporavljao tačno 50 dana.

U Monako je, pritom, došao pretposljednjeg dana avgusta, nije prošao pripreme sa ekipom, morao je da prođe i proces prilagođavanja na novi klub, saigrače, ulogu u timu...

Kada se oporavio, a zahvaljujući i spletu okolnosti, odnosno povredi Radamela Falkaa, koji ne igra od početka februara, dobio je puno povjerenje Leonarda Žardima, i to kao najistureniji napadač, devetka sa desetkom na leđima.

U tom periodu je na tri utakmice, u kojima je bio u sastavu, postigao četiri gola.

Bez obzira na povrede i dugu pauzu, Jovetić, može se reći, ima uspješnu sezonu, a samo dva puta u karijeri, nakon odlaska iz Partizana, imao je bolji golgeterski učinak u prvenstvenim mečevima.

I to je bilo davno, još dok je igrao u Fiorentini – 2011/12 u Seriji A je postigao 14, a sezonu kasnije 13 pogodaka.

U Mančester sitiju je za svije sezone ukupno stigao do osam golova u Premijer ligi, u Interu se 2015/16 upisao šest puta, koliko i igrajući za Sevilju u drugom dijelu dijelu prošle sezone.

Ukupno, u Seriji A, Premijer ligi, Primeri i sada francuskoj Ligi 1, Jovetić je postigao 62 gola na 197 prvenstvenih utakmica.

On je i najbolji strijelac u istoriji crnogorske reprezentacije sa 24 gola na 49 mečeva.

Bonus video: