Rasplet: Arsenal pomogao Ajntrahtu, Hetafe deklasirao Ruse, ispali Lacio i Dinamo Kijev

Prošli Arsenal, Ajntraht, Bazel, Hetafe, Malme, Kopenhagen i Kluž
2627 pregleda 0 komentar(a)
Lakazet pred golom Standarda, Foto: AP
Lakazet pred golom Standarda, Foto: AP

Fudbaleri Arsenala, Ajntrahta, Bazela, Hetafea, Malmea, Kopenhagena i Kluža izborili su plasman u 1/16 finala Europske lige.

Arsenal je u susretu posljednjeg kola F grupe odigrao 2-2 na gostovanju Standardu i sačuvao prvo mjesto.

Belgijancima je trebala pobjeda od najmanje četiri gola razlike kako bi prestigli londonski sastav, ali i bilo kakva pobjeda da preskoče Ajntraht koji je neočekivano izgubio kod kuće od otpisane Vitorije sa 3-2.

Standard je poveo sa 2-0, ali su "tobdžije" do kraja susreta izjednačile. Golove za domaćine zabili su Bastijen (47) i Amalah (69), a za goste Lakazet (78) i Saka (81).

Naš Aleksandar Boljević bio je na klupi Standarda.

Ajntraht tako može da zahvaliti Arsenalu što je prošao dalje.

Na kraju je Arsenal osvojio prvo mjesto sa 11 bodova, Ajntraht ima 9, Standard 8, a Vitorija 5 bodova.

U grupi B prava drama do posljednjeg minute, a tragičari su postali fudbaleri kijevskog Dinama koji su kod kuće odigrali tek 1-1 protiv "fenjeraša" Lugana.

U drugom susretu Malme je na gostovanju pobijedio Kopenhagen sa 1-0 osvojivši prvo mjesto u grupi, ali dalje ide i danski sastav jer Dinamo nije uspio da pobijedi.

Pobjedu Malmeu donio je Papajanopulos zatresavši vlastitu mrežu u 77. minutu.

U drugom susretu Lugano je poveo u 45. minuti golom Aratorea, a izjednačio je Cigankov u četvrtoj minuti nadoknade.

Na kraju je Malmo osvojio prvo mjesto sa 11 bodova, Kopenhagen ide dalje kao drugi s devet bodova, dok Dinamo ima sedam. Na začelju je Lugano sa tri boda.

U grupi C za prva dva mjesta borili su se Bazel, Hetafe i Krasnodar, a na kraju su Švajcarci prvi, Hetafe drugi, a Krasnodar i Trabzonspor su ispali.

Bazel je kod kuće potvrdio prolaz pobjedom protiv Trabzonspora 2-0, dok je Hetafe u direktnom duelu porazio Krasnodar sa 3-0. Basel je prvi sa 13 bodova, Hetafe ima 12, Krasnodar 9, a Trabzonspor jedan bod.

U grupi D, Sporting i LASK su i prije posljednjeg kola osigurali plasman u 1/16 finala, a u međusobnom susretu su odredili ko će zauzeti prvo mjesto. LASK je pobijedio sa 3-0.

U grupi E, Seltik je ranije osigurao prolaz, a pridružio mu se i Kluž koji je kod kuće pobijedio Škote sa 2-0. Lacio je poražen u Francuskoj od Rena sa 2-0.

Bonus video: