Dominacija najmoćnijih i - Atalanta

Prvi put u istoriji Lige šampiona u osminu finala su se plasirali samo timovi iz pet najjačih liga u Evropi - engleske, španske, italijanske, njemačke i francuske. Rekord Bajerna, podvig Atalante
2212 pregleda 0 komentar(a)
Ruslan Malinovski (Atalanta) slavi gol protiv Sitija, Foto: AP
Ruslan Malinovski (Atalanta) slavi gol protiv Sitija, Foto: AP

Grupna faza Lige šampiona obilježena je brojnim rekordima, a nastavak kroz nokaut fazu dobiće se žrijebom u ponedjeljak, 16. decembra.

Prvi put u istoriji elitnog klupskog fudbalskog takmičenja žrijebaće se samo klubovi iz pet najjačih liga, a izvjesno je da u osmini finala neće između sebe igrati klubovi iz iste fudbalske federacije, ali ni protiv kluba sa kojim su igrali u grupnoj fazi.

U žrijebu će biti po četiri ekipe iz Engleske i Španije, po tri iz Italije i Njemačke, i dvije iz Francuske. Pobjednici grupa biće u jednoj, drugoplasirane ekipe u drugoj grupi žrijeba.

Uprkos ograničenjima, mogući su megaderbiji - na primjer, sudar dva posljednja prvaka Evrope, Liverpula i Real Madrida.

- Šta ako izvučemo Liverpul? Ništa, eliminisaćemo ih - kazao je uz blagi osmijeh trener “merengesa” Zinedin Zidan.

Upravo je Real, trinaestostruki prvak Evrope, najveća “mina” za pobjednike grupa, osim naravno za Barselonu (ista zemlja) i PSŽ (ista grupa).

- Ne želim da već u osmini finala igram sa Realom, to je sjajna ekipa. Saglasan sam sa tim da protiv mog bivšeg kluba igram u finalu - kazao je 34-godišnji napadač Juventusa, Kristijano Ronaldo.

Portugalac je apsolutni rekorder po broju golova postignutih u istoriji Lige šampiona (139), a za Real je nastupao od 2009. do 2018. godine.

A za rekorde grupne faze pobrinuo se Bajern. Prvak Njermačke nije prva ekipa koja je dobila sve utakmice u grupi, ali nikada niko to nije uradio tako impresivno i sa gol razlikom plus 19.

Ove sezone Bajern je jedini imao sve pobjede, Real je u istoriji takmičenja to uradio dva puta, a Barsa, Spartak, Milan i PSŽ po jednom.

Bajern je zbog svih pobjeda i uvećanih nagrada zaradio i rekordna 74,19 miliona eura za grupnu fazu - na ime rejtinga kluba 33,24 miliona, a onda redom za učešće u grupnoj fazi 15,25, za svih šest pobjeda 16,2 i za prolazak u drugu fazu 9,5 milona.

Ukoliko izbore četvrtfinale Bavarcima slijedi još 10,5 miiona od marketing službe Uefe.

Koliko je to impresivna zarada pokazuje primjer Atalante, koja je svoje mečeve igrala u Milanu, a prva je ekipa u istoriji koja je nakon tri poraza uspjela da se domogne nokaut faze. Njukasl je takođe nakon tri startna poraza prošao dalje, ali samo do drugog formata grupa kako se Liga šampiona igrala te 2002. godine.

Atalanta je, za razliku od Bavaraca, zaradila tek 39,4 miliona eura, ali i dobila nevjerovatnu ljubav i sreću navijača na prepunim ulicama, uz vatromet za neviđeno slavlje u Bergamu.

Nakon poraza na startu od Dinama u Zagrebu čak sa 4:0, činilo se da Atalanta nema iskustva da se nadmeće u eliti, ali je Gasperinijeva ekipa brzo učila.

- Nisam mogao da se opustim sve dok moja ekipa protiv Šahtjora nije povela 3:0. Bilo je jako teško, ali nemoguće je izbjeći sudbinu. Moguće da nam je bilo suđeno da se plasiramo u plej-of. Srećni smo zbog svega što smo napravili za Bergamo, italijanski fudbal, i što smo pokazali da je našem stilu igre mjesto u eliti. Iz svih mogućih, izabrali smo najbolju varijantu da uđemo u istoriju - nije sreću krio ni Đanpjero Gasperini.

Takmičenje je obilježila i nevjerovatna efikasnost od rekordnih 308 golova u grupnoj fazi, Bajern je bio najefikasniji (24), pa Totenhem (18) i PSŽ (17).

Najbolji strijelac sa 10 golova je Poljak Robert Levandovski iz Bajerna, nadolazeća zvijezda iz Salcburga, Erling Haland je dao osam, a šest kapiten Totenhema Hari Kejn.

Upravo je Salcburg do posljednjeg kola i utakmice sa aktuellnim prvakom Liverpulom bio u igri za prolaz. Austrijski prvak je u prvom nastupu od kad se klub zove Red Bul Salcburg izbacio i najviše potencijalnih zvijezda. Halanda traže brojni klubovi, Japanca Minamina želi baš Jirgen Klop u Liverpulu.

308 pogodaka viđeno je u grupnoj fazi LIge šampiona 2019/2020. što je rekordan golgeterski učinak. Prosječno po utakmici mreže su se tresle 3,21 put. Bajern je bio najefikasniji sa 24 gola, ispred Totenhema koji je postigao 18 i PSŽ-a sa 17 golova. I najbolji strijelac je iz Bajerna, jer je Robert Levandovski dao 10 golova, iako je odmarao u 6. kolu. Najviše golova primili su Crvena zvezda i Genk - po 20

Bonus video: