Heavy-metal na "Enfildu": Klop i Liverpul su savršen spoj

Jirgen Klop produžio ugovor sa Liverpulom do 2024. godine. Zašto je slavni klub iz grada Bitlsa savršeno mjesto za genijalnog i pomalo ekscentričnog Njemca
1024 pregleda 0 komentar(a)
Već je ikona Liverpula: Jirgen Klop, Foto: Beta/AP
Već je ikona Liverpula: Jirgen Klop, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.12.2019. 11:12h

Navijači Liverpula dobili su najljepši božićni poklon, dvije sedmice prije Božića - trener Jirgen Klop produžio je ugovor sa klubom iz grada Bitlsa do juna 2024. godine.

Ostaće najmanje do tada, a zašto bi išao?

- Kad vidim koliko se klub razvio i koliko je zajednički rad doprinio tome, osjećam da moj doprinos može samo da raste - kazao je Njemac.

Došao je na jesen 2015. i u svom prvom, četvorogodišnjem mandatu, promijenio je istoriju slavnog tima sa “Enfilda”. Zapravo, tek će da je mijenja...

Nije to uradio ni osvajanjem Lige šampiona 1. juna ove godine, niti plasmanom u tri evropska finala zarerdom - (Liga Evrope, pa LŠ dva puta). Liverpul, naime, ima šest najsjajnijih evropskih pehara, a i prethodni nije stigao baš tako davno - 2005. godine, pod Rafom Benitezom.

Genijalni, i po malo ekscentrični 52-godišnjak iz Štutgarta, učinio je to načinom na koji Liverpul igra - direktnim, okomitim, atomskim fudbalom...

- Cijenim Arsenal, oni vole visoki posjed lopte, nadigravanje, pasove. Oni su poput orkestra, ali to je tiha muzika, zar ne? A ja više volim heavy metal. Želim da je uvijek glasno! Želim da se čuje: booooom - govorio je Klop još 2013. godine, dok je pisao istoriju sa Borusijom Dortmund (dvije titule Bundeslige pored moćnog Bajerna, finale Lige šampiona).

Svoju filozofiju fudbala prethodno je još slikovitije objasnio na primjeru Barselone - jednim od najdominantnijih timova u istoriji fudbala (2008. - 2011).

- Da je sadašnja Barsina ekipa sa svojom smirenom igrom i pobjedama 5:0, 6:0 bila prva koju sam vidio kao četvorogodišnjak, igrao bih tenis, a ne fudbal. Žao mi je, ali to nije za mene. Ja preferiram borbeni, direktni, eksplozivni fudbal - izjavio je tada.

Kada je Klop 2015, usred prvog dijela sezone, naslijedio Brendana Rodžersa na klupi Liverpula, bilo je jasno da je to pravi čovjek, na pravom mjestu - da je kultni, akustični “Enfild roud” pravo mjesto za njegov “heavy-metal fudbal”.

Fudbal je, međutim, proces, pa je i njemačkom stručnjaku trebalo vremena - navikli na dugogodišnju patnju, naročito u domaćim, engleskim okvirima, navijači Liverpula nisu imali problema da mu ga daju.

- Kad je stigao poziv u jesen te 2015, osjećao sam da smo savršen spoj. A sada, osjećam da sam potcijenio to - istakao je Njemac.

Bilo je tu loših rezultata, nesrećnih i bolnih poraza - Klop je, recimo, na prvih 30 mečeva na klupi Liverpula imalo slabiji učinak od Ole-Gunara Solskjera u prvih 30 mečeva na klupi Mančester junajteda. A nakon tih 30 utakmica, licitiralo se sa Solskjerovim nasljednikom na “Old trafordu”...

Najbolniji Klopov poraz desio se u Bazelu, maja 2016. godine, u finalu Lige Evrope - Sevilja je pobijedila Liverpul sa 3:1 i nanijela Njemcu šesti vezani poraz u finalima, računajući i razne kupove dok je vodio Borusiju Dortmund. Neki su ga i proglasili trenerom-gubitnikom, ali on je samo krčio put ka slavi na klupi “redsa”.

Dio procesa bio je i poraz u finalu Lige šampiona od Real Madrida 2018. Tada, u Kijevu, bilo je jasno da Klopu nedostaje vrhunski golman i vrhunski štoper pa da formira - vrhunski tim.

Jirgen Klop
Jirgen Klop(Foto: Beta/AP)

Brazilski čuvar mreže Alison Beker i holandski defanzivac Virdžil van Dajk (skupe investicije, preko 150 miliona) bile su karike koje su nedostajale u lancu - ekipa koja je već imala moćan napad (trio Mane - Salah - Firmino) dobila je i moćnu odbranu. Uz fluidni vezni red i neustrašive bekove koji su stasali (Aleksander-Arnold i Robertson) formiran je tim koji je prošle sezone osvojio 97 bodova (jedan manje od Sitija) i koji je na najboljem putu da vrati titulu na “Enfild” nakon 30 godina patnje.

Rijetki su klubovi gdje se pehar u domaćem prvenstvu više iščekuje nego evropski - a Klopov Liverpul je baš takav tim.

- Ovaj je tako dobar klub da opšte nisam mogao da razmišljam o odlasku - kazao je Klop odbacivši neke, doduše tihe spekulacije da je planirao da se vrati u Njemačku, da je trebalo da naslijedi Joakima Leva na klupi reprezentacije.

Ako svoj novi ugovor odradi do kraja i ostane do 2024. godine, Klop će postati najdugovječniji trener Liverpula od Boba Pejslija koji je vodio klub od 1974. do 1983. godine.

Aleks Ferguson je sa nestvarnih 13 titula učinio Mančester junajted najtrofejnijim klubom u Engleskoj (ukupno 20). “Crveni đavoli” su preuzeli primat upravo od Liverpula, koji je još 1990. godine zaustavio na 18 pehara prvaka.

Može li Njemac da nanovo okrene točak istorije? Smiješi se 19. titula, a Klop je tek na početku...

Bonus video: