Modrić optužen zbog lažnog svjedočenja na suđenju Mamiću

Po izlasku iz sudnice nakon Modrićevog svjedočenja Mamić mu je odao priznanje na svjedočenju rekavši da je njegov iskaz "nešto najdivnije i najpoštenije što je ikada bilo"
61 pregleda 3 komentar(a)
Luka Modrić, Foto: Reuters
Luka Modrić, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2018. 13:57h

Osječko Županijsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije Luke Modrića zbog lažnog svjedočenja na suđenju bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću u vezi izvlačenja novca iz tog kluba.

Modrić se tereti da je 13. juna 2017. na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju Mamiću i još trojici svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju fudbala, kojima se reguliše podjela obeštećenja od transfera u srazmejru 50:50 između njega i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produžavao ugovor i da je te anekse ponovo potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji je novac treba da bude uplaćen.

Kako prenosi agencija Hina, okrivljenog terete i da je navedeno iskazivao, iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vrijeme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između tih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu, objavilo je u petak Državno tužilaštvo navodeći samo godine okrivljenog.

Kada mu je predsjednik vijeća predočio dio zapisnika o njegovom ispitivanju u svojstvu svjedoka, koji je po završetku ispitivanja svojim potpisom potvrdio, okrivljeni je neistinito naveo da kod prvog ispitivanja nije mislio na podjelu obeštećenja od transfera nego na regulisanje građanskopravnog odnosa, te da nikada nije rekao da je naknadno potpisan aneks ugovora kojim je stekao pravo na podjelu obeštećenja od transfera, iako svjestan da to što je kazao na raspravi ne odgovara istini.

Mamiću se u Osijeku sudi zajedno sa njegovim bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem zbog optužbi da su Dinamo izvlačenjem novca oštetili za nešto manje od 116 miliona kuna (oko 15,6 miliona eura), a državni budžet za oko 12,2 miliona kuna (oko 1,65 miliona eura) neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Po izlasku iz sudnice nakon Modrićevog svjedočenja Mamić mu je odao priznanje na svjedočenju rekavši da je njegov iskaz "nešto najdivnije i najpoštenije što je ikada bilo".

"Njemu su uvalili rečenicu koju on jednostavno nikada nije rekao", kazao je Mamić, ocijenivši da Modrić nije promijenio iskaz iz Uskoka već je svjedočeći rekao "upravo suprotno".

Viši sud u Podgorici u presudi direktoru Direkcije za željeznicu Nebojši Obradoviću utvrdio je da je predsjednik Skupštine Ivan Brajović lažno svjedočio.

Biće zanimljivo vidjeti kako će se nadležni odnijeti prema činjenici da je sud utvrdio da je Brajović lažno svjedočio.

Bonus video: