Mikel Arteta - Gvardiolino "tajno oružje" i potencijalni spasilac Arsenala

"Ne postoji nijedan saigrač koji u Arteti kroz karijeru nije vidio trenera. Mikel je predodređen da bude top menadžer", napisao je novinar blizak "tobdžijama" Čarls Vots
1140 pregleda 0 komentar(a)
Mikel Arteta, Foto: Bleacher Report
Mikel Arteta, Foto: Bleacher Report

Arsenalova potraga za menadžerom je po svemu sudeći okončana, drugi trener od odlaska legendarnog Arsena Vengera, nakon Unaja Emerija koji se nije proslavio, biće Mikel Arteta.

Nije Arteta najveće ime koje mogao da dovede Arsenal u ovom trenutku, ali je pitanje i koliko su "tobdžije" zbog momenta u kojem se nalaze bile i atraktivne za ozbiljnije stručnjake.

Tako je, na primjer, Karlo Anćeloti od opcije za Arsenal, postao apsolutni favorit za menadžera Evertona...

A ko je Mikel Arteta? U krugovima bliskim Arsenalu ne postoji dilema da je čovjek koji apsolutno zaslužuje šansu - kao bivši vezista, kapiten londonskog kluba, ali i trener koji od 2016. rastao uz svakodnevni rad sa Pepom Gvardiolom u Mančester sitiju.

"Ima nevjerovatnu radnu etiku, talenat da prepozna situaciju i da pronađe soluciju", govorio je Gvardiola o svom pomoćniku.

Arteta je 2016. imao tri opcije - poziv da mu bude pomoćnik dobio je od Gvardiole, Maurisija Poketina (Totenhem) i Vengera, kod kojeg je i kao igrač često vodio treninge.

Tada se odlučio za Pepa, kojeg poznaje još od kada je sa 15 godina iz rodnog San Sebastijana stigao u Barseloninu školu i s kojim ima maltene isti pogled na fudbalsku igru.

"Mikel zna sve što se dešava u Premijer ligi i bio je veoma bitan kada smo pripremali specifične utakmice kao na primjer protiv Stouka", kaže Gvardiola.

Arteta je prošle godine, po odlasku Vengera imao poziv sa "Emirejtsa", na kraju je pala odluka da je neiskusan da bi naslijedio legendu. Sada dolazi nakon Emerija koji nije mogao da se nosi s podjelama u svlačionici i očekivanjima Arsenalove javnosti.

Navijači se nadaju da je Arsenal dobio novog Gvardiolu, jer znaju da je Arteta i dok je igrao imao ogroman uticaj na saigrače i da je dobro naučio kakav je ambijent u klubu iz sjevernog Londona.

"Ne postoji nijedan saigrač koji u Arteti kroz karijeru nije vidio trenera. Mikel je predodređen da bude top menadžer", napisao je novinar blizak "tobdžijama" Čarls Vots.

Ako administracija ne bude predstavljala problem, 37-godišnji Arteta će Arsenal voditi u subotu protiv kluba za koji je igrao osam godina - sastaće se sa Evertonom na "Gudisonu"...

Bonus video: