Liverpul konačno osvaja svijet?

U finalu Svjetskog prvenstva za klubove, prvak Evrope će igrati za jedini trofej koji mu nedostaje i revanš Flamengu iz 1981. godine
4207 pregleda 0 komentar(a)
Alison je bio junak polufinala protiv Montereja, Foto: Beta-AP
Alison je bio junak polufinala protiv Montereja, Foto: Beta-AP

Na stadionu Kalifa internešnl u Dohi, svijet će danas dobiti novog klupskog prvaka. Finalisti u nadmetanju prvaka kontinenata, Liverpul i Flamengo, opravdali su polufinalnim mečevima uloge favorita. Utakmica počinje u 18.30 sati.

Prvak Južne Amerike Flamengo je u polufinalu bio bolji od prvaka Azije i domaće ekipe, Al Hilala 3:1, dok je pogotkom Firmina u nadoknadi šampion Evrope bio uspješniji od meksičkog Montereja, prvaka KONKAKAF zone (Srednja i Sjeverna Amerika).

Brazilci priželjkuju reprizu jedinog međusobnog duela sa Liverpulom, jer su 1981. godine u finalu Interkontinentalnog kupa u Tokiju slavili sa 3:0. Flamengo je tada predvodio čuveni Ziko, najbolji igrač utakmice sa golom i dvije asitencije u finalu.

Grafika
Grafika(Foto: Graphic news)

Sada je, međutim, Liverpul veliki favorit.

- Situacija je drugačija između Flamenga i Liverpula. Oni su došli sa jasnim ciljem da osvoje takmičenje i vrate se kući kao heroji. Nama je, sa druge strane, rečeno da ostanemo kod kuće i igramo Liga kup Engleske. Ipak, ovdje smo i želimo da osvojimo takmičenje. Flamengo nije navikao da gubi utakmice, to je ono što znamo. Znam šta možemo da očekujemo. Protivnik će biti organizovan, angažovan i borben. A njihov trener Žorž Žezus, ukoliko Flamengo dobije utakmicu može da se kandiduje za predsjednika Brazila. Njihov je motiv neuporedivo veći - aludirao je trener Liverpula Jirgen Klop na popularnost Flamenga u Brazilu.

Žezus
Žezus je vratio Flamengo na put slave i uspjeha(Foto: Beta-AP)

Flamengo se sa puta u Dohu i prve titule u Južnoj Americi domogao preokretom u finišu finala protiv argentinskog velikana River Plate, koja je branila trofej. Flamengo je ubjedljivo osvojio i prventvo Brazila, ali...

- Kad evropski tim stigne do finala Klupskog svjetskog prvenstva, to je znak da ima najbolje igrače na svijetu. Jedina naša sličnost je što imamo perfektne sezone, ali tu se poređenje, nažalost, mora zaustaviti - naglasio je 65-godišnji Portugalac Žezus, koji je ranije sa uspjehom vodio Benfiku, potom Sporting.

Iako LIverpul ima šest titula prvaka Evrope, nikada nije bio prvak svijeta. “Redsi” nakon titula u Evropi 1977. i 1978. godine nisu željeli da učestvuju. Od Flamenga su izgubili 1981, a 2005. od Sao Paula.

Zato, za razliku od Klopa - njegovi igrači ne misile da će im nedostajati motiva.

- Izborili smo se za ovu priliku, i sada želimo da upišemo imena u istoriju kluba. Za nas je ovo finale od najvećeg značaja. Meni možda i više nego drugima, jer sam kao 14-godišnjak gledao kako moj Internasional dobija Barselonu u finalu. Taj pehar zato neizmjerno želim da podignem - istakao je golman Liverpula, Brazilac Alison.

Bonus video: